Ден след предложението първият ден от болничния изобщо да не се плаща, нито от НОИ, нито от работодател, става ясно, че планираната промяна няма да засегне болничния за гледане на дете.

„Това, което днес изваждате като новина, е часта за болничните, но има още 3-4 неща. Всъщност ние предлагаме пакет от няколко мерки, около който се обединихме“, посочи Менда Стоянова, председател на комисията по бюджети финанси в НС.

„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях“, обясни още Стоянова.

Тя допълни, че когато е било въведено правилото първите 3 дни на болничния да се плащат от работодателя, една от целите е била да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници.

„Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние“, настоя тя.
По думите ѝ сега отговорността ще се раздели между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много.

Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви“, обясни Стоянова.

„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно“, смята депутатката.