Майчинство

Най-популярните митове за бебетата

Много млади майки се опасяват, че няма да имат достатъчно кърма

18.11.2022г. / 10 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Преди да имаме дете, ние имаме хиляди теории за неговото отглеждане. Щом обаче в нашия свят се появи малкото същество, всички теории изчезват и на тяхно място се настанява нашият собствен усет и интуиция. Това важи с пълна сила за майките, тъй като те са привилегировани да изпитват не само майчинско чувство, но и притежават много силно вътрешно усещане за това, което е най-добро за тяхното дете. И това не е просто твърдение, а истина, подкрепена дори и от науката. Въпреки казаното дотук, все още битуват много митове, свързани с отглеждането и грижата за бебетата. Кои са най-често срещаните сред тях? Ето и кратък списък:

Бебетата се нуждаят от ежедневно къпане

Макар и да сме израснали с това твърдение, на практика то може да не е толкова вярно. Разбира се, къпането всеки ден може да се използва като част от ритуала преди заспиване, но всъщност то не е нужно. Ежедневната хигиена включва измиването на лице, ръчички, врат и областта около пелените. Ако бебето ви е с кожа, склонна към изсушаване, прекалено честото миене може да влоши този проблем. Затова винаги след баня нанасяйте подходящи продукти за тяло – през зимата бебешко олио, а през лятото по-леки формули.

Бебешкият пубертет - какво трябва да знаем за него?

Гушкането ще разглези детето

Ще чуете това твърдение, ако сте майка отскоро и по тази тема поискате съвет от по-възрастна жена (свекърва, баба или майка). Плачът е един от малкото начини, които бебетата използват, за да комуникират с нас. Когато плачат, бебетата се опитват да ни кажат, че имат нужда от нещо. Ето защо за тях е важно родителите и хората които се грижат за тях, да откликват на този призив. Наблюдавайте и изучавайте сигналите, които вашето бебе ви дава. Това може да ви помогне много при процеса на общуване с него.

Играчки за нашето бебе, които можем да направим сами

Кърмата ми не е достатъчно

Ако сте от майките, които са избрали този начин на хранене за вашето бебе, вероятно ще имате достатъчно кърма, за да го изхранвате. За да постигнете това по-лесно, хранете бебето на поискване. Това означава да му предлагате мляко всеки път, когато то пожелае и да го оставите на гърда толкова, колкото то иска. По принцип между 8 до 12 хранения на ден са напълно достатъчни, за да се засити бебето и гърдите ви да имат стимул, за да произвеждат достатъчно кърма.

Как да се справим със стреса от майчинството? Съвети от психолози

Медът помага при никнещи зъби

Важно е да знаете, че на деца под 12 месеца не бива да се дава мед. Също така избягвайте да давате залъгалки, потопени в храна или алкохол, за които се твърди, че облекчават болката от никнещи зъбки. Такъв метод за успокоение на бебето може да му нанесе вреди. През периода на захранване винаги се консултирайте с педиатъра, преди да захраните детето с нова храна.

Бебетата се изхождат всеки ден

Ако вашето бебе пропусне деня без да е изцапало памперса, не се тревожете. Това не е повод за паника. Ако изпражненията на бебето са меки, то няма запек, дори и да не се е изхождало ден-два.

Трябва да създадете режим на бебето от първия ден

Свързани статии

Много книги може би ще ви посъветват това, но всеки родител знае, че на практика това е невъзможно. Периодите на бодърстване и сън ще се променят много през различните етапи на съзряване на вашето бебе. Ето защо е важно да следвате както инстинкта си, така и да се ръководите от това, което е приятно за бебето. Малките човеци са уникални, също като нас.

Ако използва проходилка (уокър), вашето бебе ще проходи по-рано

Няма научни изследвания, които да доказват това. Всъщност тези приспособления могат да направят прохождането по-трудно, тъй като донякъде отслабват мускулния тонус. Всяко бебе е уникално и преминава по различен начин през етапите на развитие. Ето защо не допускайте грешката да сравнявате вашето дете с някое друго.

Коментирай