Майчинство

4 въпроса, които вълнуват всеки родител на новородено

Запазете спокойствие, ако бебето е нервно 

26.10.2023г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

С появата на малкия човек в живота ви пред вас се разкрива цяла една нова вселена. В очите на бебето си виждате, че вие за него сте целият свят и всичко от което то има нужда. Може би това ви кара да изпитвате безгранично щастие, но със сигурност тази отговорност поражда и много въпроси. Кои са най-честите питания, които вълнуват родителите на новороденото бебе? Ето и някои от тях:

Кога мога да къпя бебето си? 

Времето за къпане може да бъде чудесна възможност както за релаксация и отпускане, така и за затвърждаване на връзката родител-дете. Най-добре е да изчакате, докато пъпната връв падне напълно преди първото истинско къпане на вашето бебе. Това обикновено се случва около втората седмица от живота му (понякога малко по-рано или малко по-късно). Може би най-важният съвет относно къпането е винаги да проверявате температурата на водата, преди да потопите детето си. За предпочитане е да спрете водата, докато го слагате в нея, тъй като понякога тя рязко може да промени температурата си. 

Свързани статии

Как да разбера дали бебето ми се храни достатъчно?

Независимо дали е изцяло на кърма или пък се храни с адаптирано мляко, почти всяко новородено губи малко тегло в началото на живота си. В самото начало кърмените бебета получават относително малко мляко като количество. Но това е само първоначалното мляко, известно като коластра. То е богато на хранителни вещества и антитела и е отлична храна за първите няколко дни от живота на вашето бебе. Въпреки че всяко новородено е различно, като цяло е добра идея да се стремите да храните бебето си на всеки 2-3 часа. Това е т. нар. режим „на поискване“. Това означава, че всеки път, когато новороденото ви изглежда гладно, трябва да го нахраните. Така ще провокирате гърдите ви да произвеждат повече мляко и ще подсигурите кърменето си за по-дълъг период от време. Ако вашето новородено има няколко мокри пелени на ден и наддава добре (или не губи твърде много тегло), това са най-добрите признаци, че то се храни достатъчно.

Свързани статии

Какво да правя, когато бебето не спира да плаче?

Бебетата, особено новородените, не разполагат с много начини да ви съобщят какво искат и как се чувстват. Ето защо те изразяват своите мисли и чувства чрез своето поведение. С времето ще се научите да разпознавате плача и да знаете какво може да означава той – че бебето ви е гладно, уморено, има нужда от смяна на пелената, нещо го боли и т. н. Но понякога сякаш не можете да направите нищо, за да спрете плача. В такива моменти ви съветваме просто да не губите търпение и спокойно да изчакате. Ако сте прекалено нервни, излезте от стаята за минута-две и се опитайте да се успокоите. Твърде вероятно е бебето също да се успокои, при това само, не след дълго. Когато нещата се уталожат малко, може да е полезно да се замислите и да прецените дали този плач не е в вследствие на нещо. Случва ли се той в определен момент от деня или след определена дейност? Бебето било ли е преуморено или претоварено? Ако има определен модел, то има и възможност да промените нещата и да се опитате да предотвратите това да се случи отново.

Свързани статии

Защо изпражненията на бебето са толкова странни на цвят?

Най-различните цветове и нюанси на изпражненията не означават, че нещо не е наред с вашето бебе. Тъй като много от малките бебета не консумират нищо друго освен кърма или адаптирано мляко, цветът на техните изпражнения почти винаги е резултат от безобидни фактори, свързани с лигавицата на червата и начина, по който се смила млякото. Понякога нещо, което майката е яла, може да допринесе за цвета на изпражненията, но това не е причина да променяте диетата си. Не се учудвайте, ако вашето кърмено бебе има няколко дни без изхождане. Причината за това може да е, че кърмата е много лесно и бързо смилаема, за разлика от адаптираното мляко. 

Свързани статии

Коментирай