
Желязото е от съществено значение и за развитието и доброто състояние на мозъка, както и за производството на много други клетки и хормони в тялото. Според западни изследвания, дефицитът на желязо е един от най-често срещаните в света. Дори и да приемаме хранителни добавки обогатени с него (след консултация с лекар) или да консумираме редовно храни, богати на желязо, някои неволни грешки в храненето могат да намалят абсорбацията му. Вижте как може да подобрите усвояването на желязо.
Добавете към менюто си храни, богати на витамин С
Когато консумирате растителни източници на желязо, като боб, спанак, тофу, стафиди и други, включете и източник на витамин С в менюто си, за да подобрите абсорбацията на желязо. Добри примери за такива храни са цитрусови плодове, горски плодове, зелени листни зеленчуци, чушки, картофи, домати, тиква, броколи, киви, манго, зимна тиква, брюкселско зеле, диня, пъпеш, папая, гуава и карфиол. Доказано е, че този витамин спомага за по-доброто усвояване на минерала. Снимка: istock
Коментари 0
Напиши коментар