Бременност

Овулация и зачеване

Според изследване Витамин D може да помогне за увеличаване на плодовитостта

04.09.2013г. / 15 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Създаването на дете е мисия на всеки човек. Мисълта, че остава нещо наистина значимо след себе си, му помага да се бори във всеки един момент. Без да се подценява така нареченият силен пол, най-голямата борба се пада на жената. Особено в моментите, в които се опитва да забременее. Процес, който е важен, за да може една жена да има бебе е овулацията.

Той се характеризира с отделянето на яйцеклетка от яйчниците всеки месец, която предприема дълго пътуване до фалопиевите тръби. Там тя ще бъде оплодена. Когато не е налице овулация или има проблеми свързани с нея, зачеването е обречено на неуспех.

Кога не се наблюдава овулация? В тези моменти, в които тялото ви не отделя яйцеклетка от яйчниците по време на месечния цикъл.

Какво може да доведе до проблеми с овулацията?

  • стрес
  • хормонални проблеми в следствие на различни заболявания
  • неправилна диета
  • поликистозни яйчници
  • затлъстяване или наддаване на тегло и други

Как да разпознаете дали налице е овулация?

Тялото ще ви подскаже по няколко основни признака, че момента е подходящ за зачеване.

  • имате редовен месечен цикъл
  • имате промени в секрецията на влагалището
  • лека коремна болка, която може да е локализирана от едната страна на корема
  • уголемяване на гърдите и болезнена чувствителност
  • подуване на корема
  • повишаване на температурата- (Някои дами редовно следят базалната си температура, която е леко повишена, когато налице е била овулация.)

Овулацията е дълъг и сложен процес, в който участват редица структури и тя зависи от тяхната активност. Важна е връзката хипоталамус-хипофиза-яйчници. Хипоталамусът, който се намира в мозъка, използва хормони, за да осъществи връзка с хипофизата. От своя страна хипофизата е основен ендокринен орган, който ръководи дейността на всички останали жлези в тялото.

Тя използва химикали, за да подкани яйчниците да произвеждат хормоните естроген и прогестерон.

Свързани статии

Какво подсказва за евентуални проблеми с овулацията? Най-честият признак е нередовният месечен цикъл. Щом той е нередовен, тогава нередовна е и овулацията ви. Обикновено тя е между 14-ия до 17-ия ден броени от първия ден на последната менструация.

Знаете, че е много важно да правите всяка година профилактичен преглед при гинеколог. Когато нещо ви смущава, правите опити да забременеете, но нещата не се случват, не чакайте, а посетете вашия лекар. Той ще ви прегледа, може да ви предложи домашни тестове, които да ви помогнат да следите вашата овулация.

Друго важно нещо за стимулиране на този процес освен медикаментите, които изписват лекарите е начинът на живот, който водите и най-вече храната, която консумирате.

Според изследване Витамин D може да помогне за увеличаване на плодовитостта при жени, които имат проблеми с овулацията. Консумацията на витамина под формата на храна като по-мазна риба, яйца или във вид на хранителна добавка подобрява шансовете за зачеване.

В изследването са взели участие 67 жени, от които 18 са имали проблеми с овулацията. Едва 7 от тях са имали нормални нива на витамин D. Според изследователите от University School of Medicine в Йейл, жените, които са имали проблеми с овулацията и поликистозни яйчници е по-вероятно да са имали дефицит на витамина от тези, които нямат здравословни проблеми.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
pisi ( преди 9 години )
много искам да забременея но не се получава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар