Бременност

Грешки, които трябва да избягвате през бременността

Не си почивате достатъчно

05.03.2015г. / 14 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

С настъпването на бременността започва нов етап от живота за всяка жена. Промените, които настъпват ни напомнят, че е добре да обръщаме повече внимание на здравето. Кои са едни от най-често допусканите грешки, които бременните правят? Вижте следващите редове.

Храните се като за двама

По време на бременност нямате извинение за количеството храна, което приемате. В действителност калорийният ви дневен прием трябва да се увеличи с 200-300 калории, което приблизително се равнява на чаша мляко и 1 банан или две филии пълнозърнест хляб с малко масло.

Нездравословното наддаване на тегло, причинено от обилно хранене, може да доведе до редица здравословни проблеми за вас и бебето ви. Жените, които поддържат наднормено тегло преди бременността, са застрашени от гестационен диабет.

Не си почивате достатъчно

Хормоналните промени, които настъпват от първия ден на зачеването, може да ви накарат да почувствате прилив на енергия. Покупките, подреждането на детската стая, динамиката на ежедневието, домакинските задължения, работата, могат да се окажат твърде стресиращи за вас.

Стресът и умората имат редица негативни ефекти върху майката и бебето. Затова забавете темпото. Почивайте повече, посещавайте масажи за бременни, спа терапии, отдавайте повече значение на себе си.

Не правите гимнастика

Някои жени се притесняват, че упражненията по време на бременност може да имат отрицателно въздействие върху развитието на бебето. В действителност, редица изследвания са установили, че ако бременността протича нормално, гимнастиката за бременни може да спомогне за намаляване на стреса, за по-добър сън, поддържане на добро телесно тегло, по-леко раждане.

Свързани статии

Не правите секс

Много двойки избягват любовните ласки по време на бременността. Ако либидото ви е намалено, това е съвсем нормално. Но когато и двамата имате желание за секс, всичко с бременността протича нормално и сте се консултирали с наблюдаващия ви лекар, няма причина да избягвате секса.

Няма риск да нараните бебето си. Сексът през този деликатен период ще намали стреса, ще подобри настроението, ще ви помогне да се сближите и преоткриете с партньора на едно друго ниво.

Пренебрегвате знаците на тялото си

Тялото ви най-добре ще ви покаже от какво се нуждае. Когато усещате умора – починете си. Ако сте замаяни, гади ви се, отново се отдайте на почивка, пийте повече течности и чай с джинджифил. Когато краката ви болят – вдигнете ги за няколко минути нависоко. А при по-сериозни симптоми се консултирайте с вашия лекар.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време