Семейство

Да се завърнеш в родната къща без конфликти с родителите – как?

Как да се върнем в дома на родителите си без влошаване на отношенията

26.07.2017г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Да пораснеш и да вземеш живота си в ръце – това е мечтата на всеки здравомислещ и зрял човек. За всеки от нас идва момент, в който се отделя от семейното гнездо и заживява самостоятелно.

Невинаги обаче успяваме да се справим сами в живота. Обстоятелства, раздели с партньори, финансови затруднения и куп други събития могат да ни тласнат към връщане у дома при родителите.

В това няма нищо лошо, но за мнозина е психологически трудно за преодоляване. Веднъж отделил се и изградил свои ежедневни навици, на човек му е много трудно да се адаптира обратно към ритъма на живот и правилата вкъщи при родителите си, въпреки че е израснал там.

Ако някога ви се наложи да се завърнете в бащината къща, спазвайте някои правила, които ще ви помогнат да се съхраните психически и да не нараните родителите си. Ето кои са те:

Направете си план

Планирайте колко време ще останете при вашите. Все пак трябва да сте наясно колко ще ви е необходимо да си стъпите отново на краката и да продължите напред.

Следвайте правилата

Колкото и да сте отвикнали да спазвате правилата в родната си къща, ще трябва да свикнете наново. Само така няма да изпадате в конфликти с родителите си и престоят ви ще е приятен.

Намерете си работа

За да не изглеждате мързеливи в очите на родителите си, постарайте се да си намерите работа по-бързо. Накарайте ги да се гордеят с вас.

Защо е важно децата да виждат любовта на родителите си?

Спестявайте парите си

Не чакайте наготово пари от родителите си, още повече като сте се преместили обратно при тях. Пестете, защото скоро ще ви се наложи отново да разчитате на себе си.

Разберете, че родителите ви имат свой живот

Не очаквайте родителите ви да се държат с вас като с малко дете. Преди е било така, но вече сте отлетели от гнездото и те са изградили нови свои навици. Не им се сърдете, ако прекарват време с приятели или не ви посрещат винаги с топла вечеря.

Помагайте вкъщи

За да прекарате време с родителите си без да изпадате в конфликти, взимайте активно участие в поддържането на домакинството. Помагайте с покупките, чистенето, миенето на съдове и всичко, свързано с уюта и чистотата на дома. Все пак живеете отново там, макар и временно.

Неща, които децата на разведени родители не биха ви казали

Помагайте финансово

Стига да сте в състояние, помагайте финансово на родителите си. Не се дръжте като малко дете, не сте на хотел. Пък и хотелът не е безплатен, нали така! Пазарувайте храна, предложете да платите някои от сметките. Родителите ви може и да не ви позволят да го направите, но все пак им го предложете.

Не се отнасяйте с родителите си като към съквартиранти

Родителите ви не са ви съквартиранти, тоест не са ви равни. Не забравяйте, че живеете в техния дом по техните правила и трябва да показвате уважение.

Свързани статии

Питайте преди да водите гости вкъщи

Помнете, че вашите родители може и да не са съгласни да водите шумни гости вкъщи всяка вечер. За да се предпазите от конфликтни ситуации, питайте преди да водите когото и да било.

Бъдете добър пример за по-малките си братя и сестри

Ако имате по-малки братя и сестри, които все още живеят с родителите ви, бъдете добър пример за тях. Някой ден и те ще напуснат родния дом. Трябва да могат да се справят с живота си.

Бъдете благодарни

И накрая, но в никакъв случай на последно място – бъдете благодарни на родителите си. Те са готови да ви помогнат във всеки един момент от живота ви, независимо колко сте пораснали. Вие винаги ще си останете тяхното дете и ще ви обичат безпрекословно и безгранично. Оценявайте този факт и изразявайте благодарността си, докато имате тази възможност.

Коментирай