Свободно време

За какво да помислим, когато ходим на къмпинг

Ценни съвети за безопасно прекарване на време сред природата

29.04.2017г. / 07 43ч.
Илияна Николова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Лятото наближава, а заедно с него идва времето, в което любителите на къмпинга и лагеруването сред природата започват да мечтаят за нови приключения.

Природата обаче крие своите рискове. Тя е колкото красива, толкова и опасна и затова, когато правим неколкодневни преходи през планината или спим на открито, трябва да внимаваме за някои неща.

Винаги носете авариен комплект със себе си

В него трябва да влизат не само лекарства и пособия за първа помощ, но и инструменти, които могат да ви помогнат при спешен случай – джобно ножче, фенер с два чифта заредени батерии, запалка. Превръзки, антибиотични кремове и медикаменти, разтвори за промивка, противоалергични препарати са сред медицинските пособия, които непременно трябва да носите със себе си.

Гумен анорак или непромокаем дъждобран

В планината всичко може да се случи, а да ви навали пороен дъжд и да премръзнете никак не е добре. Ето защо задължително трябва да носите дебел гумен дъждобран с качулка, който да облечете в случай на проливен дъжд.

Кажете на близки къде точно отивате

В случай на спешна нужда някой трябва да знае къде точно да ви търси. Това важи особено в случаите, когато следвате маршрут в продължение на няколко дни и непрекъснато сменяте местонахождението си. Ако ви сполети беда, специалните екипи ще могат по-бързо и лесно да ви се притекат на помощ, ако близките ви знаят къде сте и накъде сте тръгнали.

Носете мобилните си телефони и GPS устройства

Мобилните връзки са приоритетни. Винаги трябва да имате зареден телефон със себе си в случай на нужда. GPS устройствата пък ще ви помогнат да не се изгубите в планината.

Карта и компас

Винаги носете карта и компас. Ако GPS устройството се повреди или остане без батерии, старите пособия са най-доброто решение.

Свързани статии

Информирайте се за времето

Атмосферните условия са от първостепенно значение за къмпингуващите и правещите дълги преходи през планината, особено през непознати райони. Имайте предвид, че в планината времето може много рязко да се промени. Възможни са силни ветрове, резки и драстични спадове в температурите, тежки бури. Ако има и най-малка вероятност за поява на такива промени, отменете пътуването си.

Взимайте мерки срещу мълнии

Рискът да ви удари мълния сред природата никак не е малък. Ето защо трябва да внимавате къде разпъвате лагера и палатките си. Нека това не става точно под най-високото дърво в района. Въпреки че ви изглежда безопасно да се позиционирате под клонесто голямо дърво, не го правете. Насочете се по-дълбоко в гората, намерете подслон (за предпочитане в близост до сграда или автомобил), които са заземени.

Подгответе се за срещи с диви животни

Най-доброто, което можете да направите, е да избягвате всячески срещите с диви животни. Ако все пак в лагера ви се появи мечка, вълк или друг опасен хищник, постарайте се да вдигнете много шум, за да го уплашите. Носете лют спрей в себе си и в случай на атака го използвайте. Нека стои винаги близо до вас.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 6 години )
На първо място при планински преходи: поне два чифта здрави туристически обувки /в никакъв случай не маратонки. На второ място: ядки....И всички дрехи в отделни найлонови торбички - ако ви изненада дъжд, дъждобранът едно, раницата, второ, вътре в раницата, трето. Да може да се преоблечете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар