Интимно

Има 4 типа двойки – вие от кои сте?

Според учени от Университета в Илинойс двойките се делят на 4 типа

18.02.2016г. / 17 43ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Карате се като куче и котка с гаджето си? След това се сграбчвате, целувате се страстно и правите най-добрия секс! Не сте само вие – много двойки реагират бурно на конфликтни ситуации. В примес с хормоните експлозията може понякога да стане опустошителна.

Други двойки пък сякаш не горят, а тлеят във взаимоотношенията си.

Учени от Университета в Илинойс провели скорошно проучване върху 276 двойки в средата на 20-те си години. Резултатите показали, че могат да се разграничат 4 типа двойки според начина на развитие на отношенията.

Драматични двойки

Изследователите смятат, че драматичните двойки са тези, които се влияят предимно от негативните преживявания и думи, изречени от партньора. Този тип двойки имат много чести възходи и падения. Техните отношения са сложни. Непрекъснато единият партньор се сърди за нещо и кара другия да чувства вина.

След това ролите се разменят. Акцентът винаги се поставя върху негативното събитие от съвместния им живот. Те дори са склонни да взимат решения, базирани единствено на негативното.

Конфликтни двойки

При конфликтните двойки всичко винаги е огън и жупел. Те могат да запалят фитила за нула време, да избухнат, понякога дори повече от допустимото, а след това да се поддадат на страстта.

Тези връзки не траят дълго според специалистите. Партньори с подобен темперамент бързо губят интерес. Те не се чувстват щастливи. Разделят се понякога многократно, а след това се събират отново, докато не си нанесат нови рани.

Разбира се, специалистите смятат, че хората се променят с годините. Заедно с тяхната собствена промяна се променя и отношението към партньора.

Социално ангажирани двойки

Социално ангажираните двойки споделят общ кръг от приятели и се позовават винаги на тях. Те вземат решения заедно, задълженията им обикновено са общи.

Изследователите смятат, че такъв тип двойки много често с времето стават приятели повече, отколкото да останат в любовни отношения. Хубавото е, че при тях приятелството наистина е много силно. Като приятели такива партньори се чувстват много близки и търсят компанията си взаимно.

Вглъбени един в друг партньори

За да бъде успешна една двойка, добре е партньорите да споделят общи ценности и да гледат в една посока. Целите им трябва да са сходни, което да ги крепи заедно по пътя им.

Свързани статии

При вглъбените един в друг партньори това не е така. Всеки от тях е погълнат от другия. Не могат да правят нищо един без друг, непрекъснато трябва да са заедно. Не могат дори да взимат решения самостоятелно.

Приемат ангажиментите на другия за свои, като по този начин пренебрегват личността си.

Такива хора са и много придирчиви към партньорите си. Те трудно подбират подходящ спътник, а когато това стане, имат много изисквания към него.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време