Интимно

Конфликтите са начин за по-голяма близост във връзката

Стига да се стремим да извлечем полза от тях

10.06.2016г. / 17 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и влюбени да сме понякога се случва така, че изпадаме в конфликт с тези, които обичаме най-много. Тогава се нагрубяваме, казваме си неща, които иначе не мислим, но с тях целим да си го върнем на другия.

Има ли смисъл в това? Защо конфликтите да са непременно с цел да се нараним, да докажем колко сме прави всъщност, а за сметка на това да нараним чувствата си взаимно?

От конфликтите си личи до каква степен е налице любовта в двойката. Конфликтите са начин да подобрим дори интимността помежду си, стига да водим честна война, когато се караме.

Слушайте се! Изслушвайте в дълбочина всичко, което излиза от устата на партньора

Когато наистина слушате и осмисляте думите на партньора си, само тогава ще можете да реагирате задълбочено. Да разберете какво ви казва той, какво го кара да се чувства зле, каква критика има той към вас. Същото се отнася за двете страни.

Слушайки внимателно, оставате спокойни и можете да реагирате адекватно на казаното. Вместо да избухвате яростно, можете да вникнете в проблемите си и да ги решите по-качествено. Желанието за това ще ви сближи, ще ви направи по-силни заедно и ще докаже любовта ви във времето.

Безсмислени са скандали, в които налице е само крещене и липса на всякакво желание за разбиране и промяна. Така че, от конфликтите могат да се изведат големи ползи за връзката, стига да се спазват нормите на приличие и уважение.

Нека любовта ви напътства

Дори когато се караме, трябва да подхождаме с любов. Понякога тя ни кара да замълчим, да преглътнем, да спестим в името на другия, да се съгласим. Когато всичко това се случва двустранно, връзката ви ще става все по-дълбока и интимна след всеки конфликт.

Резултатите, които водените по този начин конфликти дават, правят партньорите още по-добри и отзивчиви с времето. Спречкването невинаги означава раздяла и край на розовото бъдеще. Трябва да сте наясно с това.

Пазете чувствата си и им бъдете господар

Когато човек се владее добре, той рядко изпуска думи, които да наранят като куршуми партньора. В един скандал думите и обидите са дори по-болезнени и понякога смъртоносни в сравнение с физическите удари.

Здравите връзки са такива именно благодарение на въздържането от престъпване на границите.

Свързани статии

Времето е ценно

Времето е ценно. То лекува рани, но и дава възможност да комуникираме с любов. На времето му е необходимо и пространство, от което да бъде погълнато. Така двете величини се сливат и превръщат връзката в безкраен празник. Помнете това, когато се скарате. Времето дава много на говорещия, но и на слушащия. Времето прави присъствието на двамата пълноценно. Задръжте енергията си и я насочете към градивен спор, а не към безсмислени крясъци.

По-добре да сте щастливи, отколкото прави на всяка цена

Най-ожесточените спорове се случват, защото всеки държи да е прав. Всеки иска другият да вникне в неговата истина и да признае поражението. Тази тактика не води до нищо добро. Нито егото ни ще се почувства във висините, ако непременно се окажем прави, нито връзката ни ще излезе от този конфликт чиста и ненаранена.

Твърдоглавието води до срив, води до болка и до раздалечаване. Ако осъзнаем смисъла на това да си щастлив пред това да си прав на всяка цена, отношението ни един към друг по време на спор ще се промени тотално. А заедно с него интимността и близостта във връзката ще станат по-здрави.

Снимки: iStock

Коментирай