Интимно

Кои са общите черти на нещастните двойки?

Сигналите, които да ви подскажат дали връзката ви е обречена

03.06.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Любовта в началото на една връзка не позволява на влюбените да допуснат, че хубавата приказка може да свърши един ден. Никой не се жени с мисълта, че ще се разведе. Или поне се надява на него да не му се случи този любовен неуспех. Но почти винаги в интимните взаимоотношения могат да се получат пукнатини, които в крайна сметка водят до раздор.

Много двойки имат щастлива връзка преди брака, но след заживяването заедно се появяват и проблемите. Прахосничеството от страна на единия партньор, неподредеността на другия, различните житейски цели – това са все сигнали, че нещата може и да не протекат по мед и масло.

За да не съжалявате горчиво за направения избор и сълзите, които ще предизвика той, е добре да бъдете бдителни и да следите за някои сигнали във връзката, преди да направите голямата крачка.

И тъй като никой от нас няма кристална топка, с която да надникне в бъдещето и да разбере дали го очаква светло бъдеще с любимия, е добре да обърнем внимание на някои сигнали, които биха могли да ни подскажат дали връзката ни има бъдеще!

Кои са общите черти на нещастните двойки, които да ви помогнат да осъзнаете дали си струва да правите голямата крачка?

Според д-р Джон Готман, директор на „Любовната лаборатория“ на Университета в Сиатъл, проучил хиляди двойки в продължение на десетилетия, идентифицирането на четирите основни белега на неуспешните взаимоотношения е в основата на изграждането на стабилна връзка. Осъзнаването на тези неуспехи може да помогне на много двойки да разберат дали наистина са един за друг.

Четирите препъникамъка на една връзка

Изследванията на д-р Готман показват, че съществуват 4 основни виновника за разпадането на една връзка – критика, презрение, отбранителност и протакане. Критиката е много нараняваща за личността на партньорите, когато не е градивна, а е по-скоро нападателна и унижаваща самочувствието и себеоценката.

Свързани статии

Презрението включва обидни квалификации, подценяване и липса на вяра. Отбранителността често включва безцеремонно отблъскване на партньора във всеки един момент, спор и дори обикновено обсъждане на проблем или предстоящо съвместно събитие.

Протакането е един от най-големите убийци на връзката, защото при умишлено забавяне на естественото развитие на човешките взаимоотношения, връзката губи своя смисъл и в крайна сметка, единият от партньорите започва да се чувства сякаш излишен.

Според д-р Готман, съотношението между положителни и отрицателни страни в една двойка трябва да е приблизително 20:1 за нормалните разговори, и 5:1 в споровете. Ако отрицателните черти при тези обстоятелства взимат превес, връзката може би няма да просъществува.

Изследователят смята, че не трябва една изневяра да се смята за причина за развода. За да се стигне до тази изневяра е имало редица „малки“ причини, които са довели до кулминационния момент на разрухата на отношенията във връзката. Именно тези „малки“ причини следва да бъдат осъзнати и анализирани.

След осмисления анализ двойките могат адекватно да отсъдят обречена ли е връзката им или напротив – съдбата да е отредила за тях светло и щастливо семейно бъдеще!

Коментирай