Нарязваме тиквичките на кубчета и осоляваме с 1 чаена лъжичка сол. Оставяме да постоят около 10 минути. През това време нарязваме 1 глава лук и настъргваме 1 морков. Смесваме тиквичките с останалите зеленчуци и подправките – черен пипер, къри и сол на вкус. Запържваме в олио докато останат на мазнина. Добавяме 200 г ориз и малко краве масло. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в тавичка. Наливаме 4-5 чаши вода и печем в загрята фурна до готовност. Готовата мусака поливаме със заливка, която приготвяме, като разбиваме 1 яйце с 1/2 кофичка кисело мляко,1 супена лъжица брашно и сол на вкус. Запичаме само на горен реотан до златиста коричка.

Продукти за сос от копър:
2 супени лъжици нарязан на ситно пресен копър
1 щипка черен пипер
2 супени лъжици брашно
5 супени лъжици олио
5 супени лъжици кисело мляко
малко краве масло
1 чаена чаша вода

Приготвяне:
Запържваме в олио 2 супени лъжици копър овкусен с черен пипер и сол на вкус. След това добавяме 2 супени лъжици брашно и пържим до златисто. Дръпваме от огъня и наливаме чаена чаша вода при непрекъснато разбъркване. Добавяме малко краве масло и 5 супени лъжици кисело мляко. Варим на бавен огън до готовност.
Сервираме мусаката с готовия сос.

* * *

Гръцка мусака
Класическа мусака
Мусака с ориз и боб
Пъстра постна мусака
Мусака с макарони
Мусака от тиквички, картофи и патладжан
Мусака от спанак
Зеленчукова мусака
Овчарска мусака
Постна мусака с патладжани
Мусака с пържени картофки
Мусака от зрял фасул