За дома

За какво да използваме ядката на авокадото?

Костилките на прекрасния плод имат много употреби

10.09.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Авокадото е изключително полезен плод. То е богато на витамини и полезни мастни киселини, незаменими за здравето на организма.

Поради многобройните му полезни действия авокадото се ползва и в козметиката заради благотворното му въздействие върху кожата и косата. Изобщо, то е от продуктите, които задължително трябва да влизат в ежедневната ни употреба.

Оказва се, че и ядката му не е за изхвърляне. Тя е полезна в много аспекти. Вижте за какво можете да я използвате!

Ядката на авокадото като естествена боя

Знаем, че ядката на авокадото има зелено-кафяв цвят и това сигурно ви плаши, щом заговорихме за боядисване. Не се плашете – интересното при ядката на авокадото е, че боядисва в розово. Може да се използва за нежно и естествено боядисване на платове чрез втриване. Подходящо е ако искате да внесете лек акцент върху бял или светъл плат.

Запазете гуакамолето свежо


Ако обичате да приготвяте гуакамоле от авокадо, вероятно знаете колко нетрайно е то. Трудно се запазва свежо за по-дълго, а хубавото е, че собствената ядка на авокадото има свойството да запазва гуакамолето прясно за по-дълго.

Нужно е само да я потопите вътре в него.

Използвайте ядките като ексфолиант

Добре подсушени и стрити на ситно, ядките на авокадото са чудесна добавка към домашната ви маска за ексфолиране на кожата на лицето. Можете да ги стриете на по-едри парчета, за да си приготвите скраб за крака. Действа освежаващо и омекотява грубата кожа.

Свързани статии

Яжте я!

Ядката на авокадото може и да ви изглежда неядлива, но не е така. Тя може да се превърне в съставка от енергийното ви смути рано сутрин. Тя съдържа изключителни хранителни вещества, от които организмът ви се нуждае – калций, магнезий, калий.

Направете си чай

Просто потопете костилката на авокадото в гореща вода и изчакайте, докато пусне соковете, цвета и хранителните си вещества. Отварата е вълшебна.

Настържете ядката и я използвайте в сосовете си

Вкусът, който придава на сосовете и добавките за ястията ви е вълшебен, а и изпълнен с полезни вещества.

Посейте си авокадо

От костилката може да порасне прекрасно растение, чиито плодове да берете след време. Защо да не си отгледате домашно биоавокадо?

Снимка: Freeimages

Коментирай
2 rate up comment 6 rate down comment
Миролюб от Мировяне ( преди 9 години )
Гейовете могат да си я слагат .... те се сещат къде , според статията е полезна за кожата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Пламен Иванов ( преди 9 години )
Последният съвет е най-добър, с изключение на тъпотията за биоавокадото. Но трябва да използвате кисела почва, най добре изгребете такава при някоя екскурзия, от иглолистна гора. Перфектна е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати