За дома

Различни употреби на восъчната хартия в ежедневието

За какво още може да се използва?

16.11.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Восъчната хартия или още наричана парафинова хартия, се използва за различни съхранения, най-вече в кулинарията. Тя запазва бисквитките ви от пропиване с влага, например. Но тази прекрасна и многофункционална хартия има още много различни употреби, които биха ви били полезни в домакинството и ежедневието.

За смесителите в банята и кухнята

По металните чешми и смесители често се натрупват капки вода и сапунени петна, които са доста досадни. Трябва да ги търкате с препарат и това отнема време и усилия. За да предпазите металните смесители от водните капки и петната, които оставят, разтрийте ги с восъчна хартия. Восъкът остава по метала и предпазва от натрупване на излишна мръсотия.

Улеснява печенето на гофретите

Ако имате домашен гофретник, вероятно знаете колко проблемно е отлепянето на гофретата от металната форма след печене. Когато гофретникът загрее, сложете лист восъчна хартия между металните форми и оставете за няколко секунди. Восъкът полепва като филм по формата и след това при печенето на гофретата проблеми не възникват.

Предотвратете полепване на сняг по лопатата

Идва зима. Предстои чистене на сняг за много хора. Всички знаем колко е неприятно полепването на буци сняг по лопатата и колко това спъва и затруднява работата. Затова натрийте добре лопатата с парафинова хартия.

Складиране на свещи

В тази хартия можете да опаковате различни деликатни свещи, които искате да приберете някъде. Тя предпазва от счупване и зацапване. Знаем как боята от един цвят свещи преминава към другите, когато стоят прекалено дълго време долепени една за друга.

Увийте всяка свещ с малко хартия, за да предотвратите размазването на формите и цветовете на любимите ви свещи.

Декориране на торти

Досущ като професионалистите сладкари и вие ще можете да оформяте красиви форми и ръбове на домашните си торти. Ще изненадате гостите си много! Освен за оформяне на страничния контур, опаковайки тортата отвън, можете да използвате восъчната хартия и за празнични надписи върху тортата.

Свързани статии

Премахнете упорити замърсявания

Изрежете парче восъчна хартия с размер на парцал за бърсане. Забършете с него ъгълчетата на пода и цокъла. Ще се убедите колко успешно събира мръсотията.

Покрийте горната повърхност на шкафовете

Знаем колко прах се събира по най-горната част на чекмеджетата, шкафовете или гардероба. Вместо да се затруднявате да бършете наслояванията, просто покрийте с восъчна хартия. По нея прахът и мръсотията полепват много успешно, а след това можете супер лесно просто да смените хартията.

Можете да предпазите дъската за рязане

При рязането на сурово месо опасността от попадане на бактерии в останалата храна е много голяма. За да сте сигурни, че дъската ще е в годно за употреба състояние след като сте рязали месо, просто я покрийте плътно с восъчна хартия и обработвайте месото върху нея. След това просто изхвърлете хартията.

Почистете градинските инструменти

Смачкайте лист восъчна хартия на топче и разтрийте градинските си инструменти. Така мръсотията ще падне много лесно. Грапавата текстура, която се образува след намачкване, помага восъчното покритие да предотврати и бъдещо натрупване на мръсотия.

Упорити ципове

Неразработените и трудно подвижни ципове могат да бъдат смазани ефективно с помощта на восъчна хартия. Просто я разтрийте в ципа, за да се плъзга по-лесно.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
firstpetrov@gmail.co ( преди 2 години )
А Къде можем да си я намерим и купим? Продават се нейни заместители и аналози, като силиконова и полиетиленова и други. А на мен заместители не ми вършат работа. Искам точно такава восъчна/парафинова хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар