Здраве и красота

Най-честите симптоми на Алцхаймер

Проблеми с ориентацията

24.03.2014г. / 11 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно прогресивно заболяване, което се среща както при по-възрастни, така и при по-млади хора, характеризиращо се с упадък на умствените функции. Често първите симптоми на настъпилото заболяване биват подминавани. Ето най-честите от тях.

Загуба на паметта

В натовареното ежедневие и често поради своята разсеяност на всеки от нас се случва да забрави имена на хора, някакви цифри или задачи за деня. Притеснително е когато човек често забравя наскоро получена информация, когато забравя важни събития, дати и при многократни опити не успява да си ги спомни. Това може да е един от ранните признаци на болестта на Алцхаймер.

Нарушено мислене

Пациентите страдащи от болестта на Алцхаймер често имат нарушена способност за правилно мислене. Те се затрудняват при оценката на различни фактори, започват да действат неразумно или прекъсват плащанията към банки, за битови сметки и т. н.

Възникват проблеми с визуалните образи

При някои пациенти с Алцхаймер може да се появят и проблеми със зрението. Болният няма възможността да прецени разстоянието или размера на даден обект, среща трудности при четене, трудно различава цветовете. Но невинаги зрителните проблеми задължително произхождат в следствие на Алцхаймер.

Трудности при писане и говор

Пациентите страдащи от болестта на Алцхаймер е възможно да имат проблеми при провеждане на разговор. Често не довършват изреченията или разговора си, защото забравят мисълта си, често повтарят вече казаното, а също така имат трудности и при писането.

Свързани статии

Проблеми с ориентацията

Един от най-честите симптоми съпровождащ тази болест е невъзможност за ориентиране и затова тези хора често се губят. Те забравят къде се намират, кой сезон е, колко е часът, не намират пътя до дома си.

Поставят предмети на необичайни места

Освен поставянето на предмети на неподходящи места, болните от Алцхаймер губят често предмети и е възможно да обвинят друг, че ги е откраднал. Забравят къде са оставили неща от първа необходимост и т. н.

Изолираност

При напредването на болестта, социалните контакти на болните от Алцхаймер стават все по-малко. Те стават подозрителни, раздразнителни, плахи, а понякога страдат и от депресия.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Докато сме млади никога не обръщаме внимание на болестите, а те започват да се проявяват при все по-млади хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар