Здраве и красота

Солта ни състарява по-бързо

Солените храни увеличават и риска от появата на сърдечни болести

29.03.2014г. / 08 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Храненето при децата и тийнейджърите е един от водещите проблеми в наши дни. Децата все по-малко консумират полезните пресни плодове и зеленчуци, както и протеини и предпочитана храна за тях са лакомствата, между които е и соленият чипс. Ново проучване сочи, че наднорменото тегло при тийнейджърите, които консумират повече солени храни може да доведе до по-бързо остаряване.

Според американски специалисти тези младежи показват признаци на по-бързо стареене на клетките. Солените храни увеличават и риска от появата на сърдечни болести. Друго проучване, проведено от изследователи от Georgia Regents University също потвърждава, че по-малкото консумиране на сол значително забавя процеса на стареене.

Според специалистите внимание за количеството на ежедневния прием на сол трябва да обърнат не само хората със затлъстяване и тези с наднормено тегло, но и всички останали. В по-ранни тестове бе показано, че защитните краища на хромозомите, наречени теломери естествено се скъсяват с напредването на възрастта.

Въпреки това пушенето, намалената физическа активност, високата телесна мазнина и неправилното хранене ускоряват този процес на скъсяване.

Свързани статии

В теста са взели участие тийнейджъри на възраст между 14 и 18 години. Те били разделени въз основа на техния прием на сол. При затлъстелите тийнейджъри, чийто любими храни са чипсовете и други с високо съдържание на натрий, теломерите били значително по-къси. По-къси теломери се наблюдавали и при здравите деца, които също консумирали повече солени храни.

Теломерите предпазват ДНК от увреждане. Когато те се скъсяват, това води до повреда на ДНК или отключване на болести, свързани с възрастта, както и диабет, сърдечни болести и други.

Специалистите съветват да обърнете внимание на приема на сол, за да бъдете не само по-здрави, но и по-млади.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай