Здраве и красота

4 неща, с които вредим на слуха си

Не слушайте любимата музика твърде силно

28.03.2014г. / 16 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

При изпълняването на всекидневните рутинни задължения и навици често вредим на здравето си без да разбираме. Докато спортуваме в залата, за да постигнем добра фигура, рядко се замисляме дали не вредим на себе си по друг начин. Някои от любимите ни дейности или активности могат да се отразят сериозно на здравето на слуха ни. Вижте на какво е добре да обърнете внимание.

Слушате силна музика

Всеки от вас обича да слуша любимата си музика докато пътува, тренира, чете книга или просто когато релаксира. Според учени максимумът на сила на звука от слушалките, които поставяте в ушите си, може да бъде 100-115 децибела за около осем минути преди причиняване на вреда на слуха ви.

Препоръчва се силата на звука излизащ от слушалките да не бъде по-висока от 85 децибела. Ето защо, ако сте от тези, които обичат силната музика, за да не навредите на слуха си, намалете силата на звука, това не само ще запази здравето ви, но със сигурност няма да попречи на удоволствието от слушането.

Шумните спортни зали

През по-голямата част от годината вие тренирате активно в затворено пространство или иначе казано в спортната зала. Там винаги е шумно. Силата на звука обикновено е над 100 децибела като се комбинират силната музика, шумът на тежестите в залата и гласовете на останалите трениращи. Затова изберете зала, в която интензивността на шума не е толкова агресивна.

Свързани статии

Шумни барове и концерти

Колко често ви се е случвало да посетите бар или концерт и след това часове наред ушите ви да са заглъхнали? За съжаление не във всички заведения се съобразяват с допустимите децибели на музиката, която пускат. Обърнете внимание дали заглъхването на ушите ви не е съпроводено и с болка.

Ремонтите у дома и грижата за градината

Въпреки че не се случват толкова често, няколкото минути работа с бормашина и други инструменти, дори косенето на тревата може да достигне шум от 100 и над тази стойност децибела. Препоръчва се когато ви предстои такава продължителна работа, да използвате антифони (специални наушници,), или запушалки за уши от аптеката, за да не навредите на слуха си.

Коментирай
17 rate up comment 0 rate down comment
Он ( преди 9 години )
Силни реклами по ТВ.Там се вреди и на общото състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време