Здраве и красота

За какви проблеми подсказва състоянието на устата

Остеопороза и анемия

12.09.2014г. / 13 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато тялото ни страда, то винаги се опитва да ни подскаже по определен начин, че е време да обърнем внимание на здравето си. Често неглижираме някои подсказващи симптоми и не след дълго разбираме, че здравословният проблем не е само един. Вижте как състоянието на устната кухина е пряко свързано с някои здравословни проблеми.

Ерозия на емайла

При преглед зъболекарят първи ще забележи за ерозия на зъбния емайл. Състояние, което често се дължи на хранително разстройство като булимия. Стомашната киселина от многократното повръщане може сериозно да ерозира зъбния емайл, особено на предните зъби.

Това рязко увеличава риска от образуване на кариес в тези области и може да направи тези зъби чувствителни към студени или топли храни и напитки. Тежката ерозия може да доведе до промени в захапката.

Ерозията на зъбния емайл не настъпва през първите месеци на булимията, но ако хранителното разстройство не бъде излекувано, почти сигурно е, че ще пострада денталното здраве.

Остеопороза

Остеопорозата е костно заболяване, което засяга всички кости в тялото, включително челюстта и може да доведе до загуба на зъби. Ерозията на челюстта е сериозен здравословен проблем, който води не само до загуба на зъби, но и до леки лицеви деформации и болка в и около темпоромандибуларната става, която свързва горната и долна челюст.

Челюстната кост, в която са разположени зъбите (нарича се алвеоларна кост) е изключително чувствителна към процеса на остеопороза. Тя има тенденция да ерозира бързо, когато калцият е изчерпан от тялото.

Анемия

Анемията подсказва за себе си с много симптоми. Единият от тях е състоянието на устната кухина. Когато е налице анемия, устата ви може да бъде бледа, езикът да се подуе и да стане по-гладък.

При това състояние тялото ви не разполага с достатъчно червени кръвни клетки, хемоглобинът е нисък и така то не получава достатъчно количество кислород. Други симптоми, подсказващи наличието на анемия са бледа кожа, чупливи нокти, болки в гърдите, студени крайници и други.

Ревматоиден артрит

Пациентите страдащи от ревматоиден артрит е в пъти по-вероятно да имат заболяване на венците, отколкото хората без това автоимунно заболяване. Ревматоидният артрит се появява, когато имунната система погрешно атакува тъканите на тялото.

Може да засегне само ставите, но и тъканите около тях и някои органи. Важно е денталното здраве да се следи и при най-малкото неразположение да се потърси помощ от зъболекар.

Бъбречни заболявания

Възрастните хора без зъби са по-склонни да имат хронични бъбречни заболявания, отколкото тези, които все още имат зъби. Доколко някое бъбречно заболяване и пародонтозата са свързани, все още не е напълно ясно, въпреки че изследователите смятат, че хроничното възпаление може да бъде свързващо звено.

Свързани статии

Ако се грижите добре за здравето на зъбите и венците, може да намалите риска от развитието на хронични бъбречни проблеми.

Наличие на HIV

Хората, които страдат от HIV или СПИН могат да развият млечница в устата или други кандидозни инфекции, защото имунната система е отслабена. Млечница може да бъде причинена от антибиотици или други медикаменти, които нарушават естествения баланс на микроорганизмите в тялото.

Устна млечница причинява бели лезии, обикновено на езика или вътрешната страна на бузите. Пораженията могат да бъдат болезнени и да кървят леко.

Коментирай