Здраве и красота

Колко полезно е брендито за здравето?

По колко да пием, за да сме здрави?

22.11.2014г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Едно от най-сложните за приготвяне и скъпи алкохолни питиетабрендито, се получава чрез дестилация на вино. Съдържа между 30 и 60% алкохол и се дели на два основни вида – коняк и арманяк. Конякът е световноизвестен с аромата и мекотата си, докато арманякът с по-богатия си вкус.

Много хора прибягват до брендито, когато им е студено. То дава лъжлив прилив на топлина, както и някои други спиртни напитки. Изследванията обаче са доказали, че това няма никакъв ефект за сгряване.

Това е така, защото докато брендито ви кара да се чувствате стоплени, то всъщност понижава телесната ви температура като разширява кръвоносните съдове и изтласква топлината от вътрешността на тялото към повърхностните слоеве на кожата, за да компенсира усещането за студ.

Така че, ако се чувствате стоплени за кратко, това не означава, че усещането ще продължи дълго време. Това може да се окаже фатално за хора, които разчитат на алкохола в ледени ситуации, тъй като той действително може да ги докара до хипотермия.

Но брендито има и многобройни ползи за вашето здраве. Ето кои са едни от най-важните:

Бори се със свободните радикали

Брендито е богат източник на антиоксиданти, които поддържат тъканите здрави. Те неутрализират свободните радикали, които са основни виновници за стареенето на клетките и злокачественото им изменение.

Ако не бъдат елиминирани, те могат да станат причина за поява на различни хронични и дегенеративни заболявания.

Свързани статии

Предотвратява рак

Брендито съдържа елагова киселина – фитонутриент, който директно атакува раковите клетки. Тази киселина доказано спира развитието на рак на яйчниците и пикочния мехур. Тя противодейства цялостно на злокачествените изменения в тъканите. Освен това антиоксидантите допълват мощно нейната роля в борбата с туморните зародиши.

Предпазва сърцето

Брендито съдържа полифенол, който прекратява дейността на някои гени, имащи отношение с възпаленията в тъканите. Прекомерното възпаление в тъканите води до сърдечносъдови заболявания, а брендито защитава сърдечната тъкан от подобни възпалителни процеси.

Колко да пием?

Не се наливайте! Всичко в големи количества е вредно за организма, най-вече алкохолът. Според изследванията, мъжете не трябва да пият повече от две чаши бренди на ден, а жените – не повече от една.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
кеф ( преди 9 години )
Лелее,изостанал съм с 40 години,трябва да наваксам с дозата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време