Здраве и красота

7 начина за ежедневна детоксикация

Как да прочистваме организма всеки ден по малко?

07.04.2015г. / 13 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Детоксикиращите диети са много и разнообразни. Някои от тях са мъчителни в известен смисъл, защото предполагат намален прием на храни с цел прочистване на организма.

Прочистването не е лесна работа и често пъти оставаме гладни със стържещ стомах почти през целия ден. Колкото и каузата да е важна за здравето и правилната работа на организма, гладът пречи на пълното осъществяване на детоксикацията.

Затова можете да облекчите мъчението като се опитате да изпълнявате някои ежедневни хитрини, допринасящи за прочистването на организма.

Пийте вода с лимон

Пиенето на топла вода с лимон всяка сутрин е най-лесният начин за детоксикация. Лимонът има кисел вкус, но създава алкална среда в организма, което е важно за нивата на pH. Лимонът помага и за подобряването на чернодробната функция, която е от ключово значение за цялата система.

Започнете деня със зелено смути

Зелените зеленчуци, както и листните такива, са чудесна опция за детоксикиране всеки ден. Малко хора осъзнават колко важни са витамините и минералите, съдържащи се в зелените зеленчуци. Те възстановяват баланса между киселинност и алкалност в организма, богати са на редица минерали, аминокиселини и омега-3 мастни киселини.

Зелените салати, спанакът, авокадото са идеална основа за приготвяне на сутрешно зелено смути.

Яжте сурови листни зеленчуци на всяко хранене

Постарайте се да похапвате повече пресни зеленчуци, най-вече от зелената гама като гарнитура към храненията, или поне колкото е възможно. Това е най-простото, което можете да направите и което не изисква особен ресурс.

Яденето на сурови зеленчуци спомага изключително за процеса на детоксикация.

Консумирайте плодовете на гладно

За преработването на плодовете е нужно много по-малко време, отколкото за другите храни. Те са изградени предимно от въглехидрати, които не изискват прекалено много време за обработка от организма.

Ако имате проблемен стомах, трябва да внимавате с цитрусовите плодове на гладно, защото те имат по-висока киселинност и може да раздразнят стомаха. Вместо тях предпочетете месести плодове като банан, пъпеш, круша, праскова, кайсия.

Свързани статии

Увеличете приема на фибри

Фибрите са съществена част от детоксикацията. Те елиминират храносмилателните проблеми и подобряват работата на червата.

Стремете се към 25-30 грама фибри на ден. Можете да ги приемате чрез салатите, зеленчуковите гарнитури, смутитата, ядките и плодовете.

Пийте билков чай

Билковият чай е страхотен начин за прочистване на организма. Сещаме се за него когато сме болни, а не трябва да го забравяме и през останалото време. През цялата година билковият чай носи ползи за организма.

Билки като джинджифил, канела, копър, мента, коприва, риган, мащерка насърчават премахването на токсините от тялото. Джинджифилът специално спомага не само за детоксикирането на целия организъм, но и остъргва остатъците от храна по небцето.

Стремете се да пиете по 2 литра вода на ден

Водата е основен компонент във ефективното детоксикиране на организма. Добре е да се пият не по-малко от 2 литра на ден. Ако тренирате усилено, дозата трябва да е малко по-голяма. Не твърде, разбира се, защото злоупотребата крие своите рискове.

Коментирай