Здраве и красота

Как да се лекувате с мед?

За какво помага този природен дар

22.02.2016г. / 08 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Медът от векове се използва за лекуването на различни здравословни проблеми. Освен че помага да се отървем от кашлицата, повишава хемоглобина, укрепва имунната система, важен е за здравето на кръвоносните съдове, може да помогне и за третирането на някои от най-честите кожни неразположения. Вижте кои.

Стоматит

Стоматитът е възпалително заболяване, което засяга лигавицата на устната кухина. Има няколко вида стоматит, които могат да засегнат и венците, гърлото, бузите. Плътните музкозни наранявания могат да се появят в резултат на боледуване, тежки здравословни състояния, отслабена имунна система, при нараняване лигавицата по време на миене на зъби и други.

За да лекувате стоматита с мед, ще ви бъдат необходими една чаена лъжичка от него и една чаена лъжичка куркума.

Разбъркайте двете съставки добре и след това поставете пастата върху засегнатите участъци. Усещането е неприятно, болезнено, но благодарение на меда и куркумата възпалението ще премине бързо.

Акне

Медът може да помогне и да изчистите и кожата си от неприятното акне. В купичка смесете 2 супени лъжици мед с 1 супена лъжица кисело мляко. Разбъркайте добре и приложете маската върху почистена кожа за около 10-15 минути.

След това изплакнете с вода. За да постигнете желания ефект правете тази оздравяваща маска 2-3 пъти седмично вечер преди лягане.

Екзема

Ако страдате от кожни екземи или херпеси, мед и канела могат да помогнат да намалите възпалението и да заздравите по-бързо кожата.

В купичка смесете равни количества канела и мед и след това поставете пастата върху засегнатия участък за няколко минути. Правете тази грижа до постигане на желания ефект.

Гъбички по ноктите

Гъбичните инфекции по ноктите са трудни за лекуване и отнемат време. Освен стандартните кремове, може да се доверите и на грижата с мед. Какво ви трябва?

Смесете 15 г мед, 10 мл евкалиптово етерично масло и 1 чаена лъжичка ябълков оцет. Разбъркайте добре сместа, сложете я в стъклен буркан с капак за един ден в хладилник.

След това всеки ден мажете нокътните плочки. Оставете пастата да действа върху тях за около 10-15 минути и след това изплакнете с хладка вода.

Напукана кожа

В студените дни кожата на ръцете и петите често се напуква. Наранената кожа става груба, неприветлива и болезнена. Маската с мед може да ви помогне да я възстановите в дълбочина. Смесете равни части мед и зехтин.

Свързани статии

Докато си взимате вана или душ, изтъркайте с пила за крака грубата кожа (само напетите). След това подсушете добре и нанесете от маската. Увийте с найлон и останете така около 20 минути. След това изплакнете с вода. За да възстановите кожата на ръцете използвайте същата маска. Правете тази грижа всеки ден.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време