Здраве и красота

Лоши навици, увреждащи бъбреците

С какво им вредим без да знаем

09.01.2017г. / 16 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бъбреците са много важни органи. Те филтрират токсините от кръвта и отделят излишните вещества от организма. Ако бъбреците се разболеят тежко, животът е поставен в сериозен риск.

Бъбречните заболявания за съжаление са много в световен мащаб. Милиони хора страдат от бъбречни заболявания и много от тях чакат за животоспасяваща трансплантация на бъбрек.

За да предпазим бъбреците си от сериозни увреждания трябва да си дадем сметка как сами им влияем зле. Много често не осъзнаваме колко пагубни са вредните ни навици, с които съсипваме функцията на тези жизненонеобходими органи.

Кои са най-разпространените вредни навици за бъбреците?

Задържане на урината

Стискате често по една или друга причина. Отлагате ставането от бюрото и отиването до тоалетната, защото имате работа. Отлагате ходенето до тоалетна, докато сте в колата и шофирате, защото няма къде да спрете. Стискате, защото просто ви мързи да отидете до едното място – е, заради всички тези глупави причини да не се освободите от образуваната урина страдат вашите бъбреци.

Уролозите съветват да се ходи до тоалетна при всеки удобен случай, за да се избегне задържане на токсините в тялото. Задържането на урината може да причини възпаления в бъбреците, камъни и други по-сериозни заболявания.

Пушене

Цигареният дим не пречи само на белите ви дробове. Той засяга всяка една малка частица от тялото. Бъбреците ви също страдат от тютюнопушенето. То може да предизвика хронични бъбречни заболявания, повишено кръвно налягане, засягащо бъбреците и тумори.

Не поддържате кръвното налягане в норма

Следенето и поддържането на кръвното налягане е много важно не само за работата на сърдечносъдовата система, но и на бъбреците. Инфаркт може да сполети не само сърцето, но и бъбреците. Хипертонията засяга пряко кръвоносните съдове около бъбреците, както и тяхната функционална тъкан.

Липсва ви физическа активност

Физическата активност е важна за цялостното здраве. Ако я няма страдат много органи и системи, включително и бъбреците.

Прекалявате със сладкото

Сладкото вреди не само на кръвната захар, но и на бъбреците. Освен общото здравословно състояние ще съсипете и бъбречната функция, ако прекалявате със сладкишите, особено онези с преработени захари.

Дехидратирани сте

За да работят правилно бъбреците им е необходима добра хидратация. Много хора допускат леко обезводняване в организма си без да си дават сметка. Дори леката форма на дехидратация пречи на нормалната функция на бъбреците и създава условия за образуване на кристали и камъни.

Прекалено много сол в менюто

Солта причинява повишаване на кръвното налягане, което рефлектира върху работата на бъбреците.

Снимка: iStock

Коментирай