Здраве и красота

Предупредителни сигнали за бъбречни заболявания

Нетипични признаци, които първоначално не бихме свързали с бъбречни проблеми

12.04.2017г. / 10 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора страдат от бъбречни заболявания, някои от които разбират късно за страданието си. Един от най-разпространените симптоми на бъбречни заболявания е болката в задната долна част на гърба, която опасва и може да премине и към предната част на корема.

Съществуват обаче и други много нетипични симптоми, които повечето хора по презумпция не биха свързали най-напред с бъбречни заболявания. Кои са те?

Силен сърбеж по кожата

Правилното функциониране на бъбреците допринася главно за извеждането на токсините и отпадъчните вещества от кръвта като по този начин кръвоносната система снабдява всички останали системи с полезни вещества.

При неправилна функция на бъбреците обаче настъпват сериозни смущения именно в извеждането на токсините, което влияе силно негативно върху нервната система и кожата. Ето защо е характерна появата на силни и на пръв поглед неоправдани сърбежи.

Метален вкус в устата и поява на афти, мехури

Тук отново са виновни токсините в кръвта. На тях се дължи насищането на метален вкус в устата, както и поява на лош дъх (халитоза). Появата на метален вкус има връзка и с метаболизирането на месото, което при бъбречни заболявания е силно затруднено.

Замаяност, световъртеж, гадене и повръщане

Гаденето и позивите за повръщане са много характерни при възпаления на бъбреците или образували се камъни. Гаденето може да доведе до липса на апетит и дори втрисане.

Подобни на цистит симптоми

При наличие на кристални образувания в бъбреците много често пациентите страдат от подобни на цистит симптоми. Налице е често уриниране, парене, болка при уриниране, втрисане, повишена температура, в по-тежки случаи и кръв в урината (хематурия).

Най-лесно бихте могли да разпознаете, че не става дума за циститна инфекция, ако медикаментите за нея не помагат и симптомите се повторят. Задължително се консултирайте с лекар преди да предприемете каквито и да е мерки.

Промени в цвета на урината

Освен поява на кръв в урината могат да се появят и други промени в нея. Тя може да измени цвета си, да стане по-бледа или по-тъмна, приличаща на бира с пяна или с остър неприятен мирис. При каквато и да е промяна посетете лекар.

Подути глезени

Задръжката на течности е характерен симптом при проблеми с бъбреците. Те не успяват да филтрират излишните течности от организма и те се задържат в тялото. В резултат крайниците се подуват, най-вече глезените, китките. Възможни са подувания и около очите.

Умора

Натрупаните токсини в тялото оказват своето негативно влияние. Броят на червените кръвни клетки при пациенти с бъбречни заболявания е нарушен, в резултат на което може да възникне лека до тежка анемия, водеща до силна хронична умора и липса на енергия.

Други възможни придружаващи умората симптоми са недостиг на въздух, световъртеж, усещане за студ.

Снимки: iStock

Коментирай