Здраве и красота

Какво не знаем за рака?

3 малко известни факта за опасната болест

03.07.2017г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Ракът е болест, за която хем знаем много с напредване на медицината, хем има непонятни обстоятелства около него, които пречат на пълното му овладяване.

Какво още трябва да знаем за рака?

Гените са много важни

Ацесулфам K – още една позволена отрова

Гените имат голямо значение за създаване на условия за развитие на рак и неговото протичане. Те са най-сериозният фактор, имащ отношение към предразположението към рак и вредните влияния, потенциално водещи до него. Ето защо някои хора, които водят здравословен начин на живот се разболяват от рак за разлика от други, които пушат, пият или се излагат често на слънце и други вредни фактори, но не се разболяват. 

Това, разбира се, не означава да експериментирате със здравето си и да си създавате всички тези вредни навици, напротив. Просто едно от обясненията при противоречивите обстоятелства при възникването на рака е именно индивидуалната особеност на гените и дали те ще допуснат развитието на рак.

Чашата вино може да повиши риска от рак

Известно е, че виното има редица ползи за здравето на сърдечносъдовата система. То обаче може да окаже вредно влияние, повишавайки риска от развитие на рак. 

Според изследване, публикувано в Cancer Epidemiology, Biomarkers, and Prevention, хората от европеидната раса, пиещи една чаша вино на ден, имат с около 13% по-висок риск от рак. 

Ранни симптоми на рак на гърдата

Свързани статии

Виното има свойството да повишава леко нивата на ацеталдехид в организма. Той е канцероген, който кара клетките да се видоизменят злокачествено. 

Хората, които летят по-често, са изложени на по-висок риск от рак

Пилотите, стюардесите, космонавтите, хората, на които често им се налага да летят по работа са с по-висок риск от рак в сравнение с останалите. 

Рискът се увеличава с нарастване на височината, на която се лети. Повечето стъкла на самолетите нямат особено силна защита срещу UVA и UVB лъчите. Те могат да увредят колагена, да предизвикат стареене на кожата и възникване на злокачествени изменения. 

Коментирай