Здраве и красота

Как зехтинът помага на косата?

Намалява увреждането от свободните радикали

20.08.2017г. / 06 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Тайната на красивата коса на жените, живеещи край Средиземноморието, отдавна е разкрита. Те не само често консумират зехтин, но той е част и от техните разкрасяващи процедури. 

Богато на витамин А, хлорофил, флавоноиди и други, маслиновото масло е намерило своите лечебни и разкрасителни приложения още в древността. Как помага на косата?

Мека и лъскава коса

Фенолите, които се съдържат в маслиновото масло помагат за предотвратяване на оксидативните щети, причинени от свободните радикали в нашето тяло. Антиоксидантите предпазват от оксидативен стрес и увреждането на ДНК, причинено от свободните радикали, подобрявайки цялостната клетъчна функция на нашето тяло.

Освен това, честото прилагане на зехтин върху косата, осигурява добра защита срещу ултравиолетовите лъчи, но и подобрява цялостната текстура, цвета и блясъка й.

Овлажнител за коса и скалп

Зехтинът е богат източник на мастни киселини, които са от съществено значение за подобряване на структурата на кожата и косата. Той съдържа витамин Е и мастни киселини като палмитинова киселина, стеаринова киселина и линолова киселина 6, които образуват защитен слой около всеки косъм и предотвратяват загубата на влага.

Маслиновото масло има силна пропускливост и затова може ефективно да овлажнява космените фоликули. Ето защо, ако кожата на скалпа ви, не е мазна, може един или два пъти седмично преди да измиете косата си да масажирате кожата на главата с малко количество зехтин. 

Свързани статии

При пърхот

Маслиновото масло в комбинация с лимонов сок, може да помогне за елиминирането на пърхота. 

Смесете равни количества зехтин, лимонов сок и вода. Нанесете върху влажен скалп с леки масажни движения и след 20 минути може да измиете косата си със шампоан. 

Не на последно място, зехтинът може да засили растежа на косата и да намали косопада.

В галерията ни може да видите няколко чудесни домашни маски за коса със зехтин. 

Коментирай
Здраве и красота