Здраве и красота

Диетата на Пиер Дюкан на мода и у нас

28.08.2008г. / 10 46ч.
Аз жената
Диетата на Пиер Дюкан на мода и у нас

Всяка жена, която посещава дамски форуми и чете списания за здравето и красотата най-вероятно е чувала за тази диета. А не малко от нас са я приложили. Едни я хвалят, други тотално я отричат. Ние ще отчетем плюсовете, след това минусите и ще бъде полезно, ако дами, които са я изпробвали вече, споделят с нас своето мнение.

Накратко диетата се базира върху това да приемаме основно белтъчини (протеини).
Започва се с така наречените ударни дни. В зависимост от това, колко килограма бихме искали да свалим избираме времетраенето на първоначалния ударен режим. Ако килограмите за сваляне са повече то тогава първата фаза на диетата трябва да е по-дълъг, примерно 10 дни, ако имаме по-малко килограми за сваляне ударните дни може да са и по-малко 2-5 дни. Ако имаме 5 ударни дни то може да свалим и до пет килограма. Не звучи страшно до тук.
Следва смесен хранителен режим.
Следва смесен режим – няколко дни консумираме белтъчини + зеленчуци и няколко дни отново само белтъчини.
Отново броя на дните зависи от това с колко от килограмите си бихме искали да се разделим. Средно се сваля по 1 кг на седмица.
И накрая са преходните дни. През тези дни се включват и въглехидрати, като само един ден в седмицата сме само на чисти протеини. А през два от дните може да си хапваме каквото пожелаем, но без да прекаляваме с количествата.
Времетраене: зависи от това колко килограма сме свалили до момента. Съотношението е десет дни на всеки свален килограм от началото на режима. Примерно, ако сме свалили 6 кг значи 60 дни или 2 месеца можем да сме на този преходен режим на хранене.

Препоръките са:
Да се пие много вода – минимум по 2 литра на ден. Съчетанието на прием на белтъчини и вода е изключително благоприятно в борбата ни с целулита. Водата засища – това също е предимство за хората, които са на диета.
Трябва да се яде бавно, за да може вкусовите рецептори да изпращат позитивни сигнали към мозъка и така с по-малко храна ще се чувствате по-сити.
Няма ограничения в приеманите количества. Яжте, докато се почувствате сити.
Студените храни са за предпочитане според Дюкан – защото организма изразходва повече калории да ги усвои, първа трябва да ги стопли, а после да ги преработи.
Студените душове също са от полза за диетата, защото организмът използва енергия да стопли тялото ви.
Да се приемат овесени трици – спомага за регулирането на отделителните функции на организма и увеличава приеманите калории.
Да се внимава със солта. Знаем, че не само при тази диета, но по принцип приема на големи количества сол води до задържане на течности в организма. В случая това ще намали темпото на нашето отслабване. Трябва да знаем, че в повечето колбаси, кренвирши, кайма съдържат много сол и много соя. Затова се препоръчва, както тук, така и от повечето диетолози, да не се консумират.
Да се наблегне само на чистото месо.
Ходете повече пеша.
Формулата на Дюкан ще хареса на всички, които обичат да си похапват. Той смята, че за да се отслабне, трябва да се яде. И не бива да се пропуска нито едно то храненията през деня. Най-добре е да се яде през четири часа, но ако не успеем, то поне да спазваме традиционния режим на хранене: закуска, обяд и вечеря.
Хубавото на тази диета, че виждате резултата и като стъпите на кантара, и като вземете сантиметъра в ръка.

Храни, съдържащи чисти протеини:
По време на цялата диета, от тях може да хапвате колкото искате.

Говеждо месо - всички части, които се пекат във фурна или на грил. Забранени са само рибицата и котлетите, защото са прекалено тлъсти.
Телешко месо: всичко, което става за печене, като се отстрани мазната част.
Птиче месо – всички птичи меса са позволени, с изключение на кожата на птицата. Забранени са само онези птици, които са с плосък клюн, като например патицата и гъската.
Кайма – позволена е стига да е направена от чисто месо, а мазнините да не са повече от 10%. С една дума само домашно приготвена кайма.
Дреболии: разрешен е черният дроб - телешки, говежди или птичи, телешкият и агнешкият езици, които не са тлъсти. (говеждият език - само върха, който е най-постната част.
Риби: всички риби са позволени.
Морски дарове: всички ракообразни и всички миди, скариди,омари, стриди, рапани, охлюви и т.н., стига да можете да си ги позволите.
Шунки: ако съдържанието им на мазнина е между 2% и 4%.
Яйцата са позволени.
Млечни продукти - обезмаслени / кисело мляко,извара и сирене/
Подправките – оцет, лук, мащерка, магданоз, копър и т.н. са позволени и препоръчителни.
Солта – както споменахме трябва да се ограничи или да се замени с диетична сол.
Горчица може да се консумира, но се препоръчва безсолната горчица.
Кетчуп – отново се позволява само диетичен без сол и захар.
Свинското месо: през първия ударния период е забранено.
Агнешкото месо: през първия ударния период също е забранено

Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло, олио, сметана и др. Препоръчва се да са на скара, но за разнообразие можете да ги варите или печете.

Забранени храни
Захарта е изрично забранена.
Олиото и зехтина също са забранени.
Забранени са нишестените зеленчуци: картофи, леща, царевица, ориз, грах, бакла,  нахут.

* * *

Вълшебната диета на Пиер Дюкан
Плодова диета
Повечето българи са готови да жертват здравето си, но да отслабнат

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Nati ( преди 11 години )
ZDRAVEITE MOMI4ETA!ISKAM DA IZKAJA ZADOVOLSTVOTO SI OT DIETATA NA DIUKAN.NE MISLQ 4E IMA NQKAKUV PROBLEM DA SE SPAZVA...AZ PRAVIH 5/5 i OTSLABNAH 6 KG,JELAQ USPEH NA VSI4KI,VSQKA DIETA DEISTVA STIGA DA VQRVA6!USPEH NA VSI4KI!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Sisi ( преди 11 години )
На диетата съм от 11,05,2009г до момента съм свалила 29кг. резултата е невероятен трябваше да сменя целият си гардероб , но пък с далеч по хубави неща диетата действа невероятно макар , че не я спазвам стрикно , например пилешките дробчета си ги задушавам с масло ям луканки и филета и нещо ,което сама си прибавих е мед до момента съм изяла 18буркана с него си подслаждам чая кафето и млякото с триците ,чувствам се изключително добре сигурно той набавя ня организма ми необходимите витамини и минерали и понеже свалих много все още задържав третия етап.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Димитар ( преди 11 години )
Хора имам голям проблем немога да ям такива не6та (месото) някои можели да ми даде някаква диета примерно с плодове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
pepi ( преди 11 години )
не остана диета която да не сам опитала до сега от 9 години се боря с наднорменото тегло бях 105 кг на 170 мойете да си предсатажите сега сам 60кг не е трудно да се свалят кг по трудно е да се запази постигнатия резултат направо е убиистжено и диетата на дукан опитах за последните 15 кг само не сам убедена в третата фаза но и тожа прожеряжам в момента мога само да споделя с вас тожа е динствения хранителен режим които дам спазжала и не сам изпитжала глад за конкретна храна тази диета е за хора които не ногат да гласуват яде се колкото искате от позжолените храни дори и от сладко сам задожолена относно здравето доколкото ми е извесно всяка диета вреди но по скоро изкарва наяве скритиздравословни проблеми по добре порано отколкото тжарде касно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
eli ( преди 11 години )
Zdraveite i az za pyrvi pyt shte pisha komentar za dietata,zapochnah dietata na 26.10.2009g. i dosega za tezi 50 dena svalih 16 kg.,dosega sym nqmala nikakvi problezi samo deto v nachaloto imah malko zapek,no beshe za kratko.karah pyrviq etap 10 dni i taka sega sym vyv vtoriq.prochetoh i cqlata kniga i da naistina e mnogo hubavo predi da zapochnete dietata da q prochete(makar che az pochnah da q cheta na 3 den,no tova nqma nikakvo znachenie) ;),zashtoto tam shte razberete vsichki vyprosi,koito shte vi interesyvat.neznam dali ima stranichni efekti,imam poznati koito otslabnaha s tazi dieta dotolkova che ne mojah da gi poznaq :)strashno mn e efikasna i dano da ne se poqvqt i problemi.I DA nai vajnoto koeto e za vsqka edna dieta,tova e VOLQTA ,az strashno mnogo obicham sladichko,bez problem bih sprqla solenite neshta i da si qm sladko,no eto che sym se nstroila i ne sym previshavala,ustoqh na sladostta :)pyrvo trqbva da se nastroish i taka shte postignesh naistina mnogo;)az samo si se chudq :)neznam pojelavam vi da imate volq i da postignete tova koeto iskate ;)a ako iskate da pitate s radost shte vi pomogna s kakvoto moga ;) Uspeh :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
таня ( преди 11 години )
здравейте.от 9 дена съм на диетата и съм свалила 3кг.не съм се разочаровала,че не свалям като някои всеки ден по 1кг.стига ми и 1 на 3 дена.иска ми се да сваля поне още 5-6,но истината е,че на кантара показва,че съм свалила,но дрехите ми не чак толкова.искам да попитам възможно ли е по-късно да се види резултата в сънтиметрите,защото съм надъхана веднъж завинаги да стана 50-51кг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Desi Slava ( преди 11 години )
ot tri dni sum na tazi dieta i ne svalqm ni6toooo :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
милата ( преди 11 години )
АЗ от близо 6 месеца съм на тази диета .Свалих 22 кг и съм доволна от постигнатото.Но сега следва най-трудното да се задържат.Ще минавам в 3-та фаза септември месец.Принципа е много лесен като знаеш какво трябва да ядеш,а не какво не трябва.Просто списъкът е по малък и не се тормозиш да го мислищ.пожелавам успех на всички дето искат да я започнат.Трябва си воля ,но повярвайте поне не сте гладни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
danilena ( преди 11 години )
kakvo da vi kaja ... super dieta .. ve4e sam na 11tiq den i sam svalila 8kg... prosto sa o4arovana nqmam dumi da opisha lekotata koqto useshtash! imam za svalqne oshte pone 20kg :) pojelavam na vsi4ki uspeh!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ифле ( преди 11 години )
на 37г съм,на диета съм от 2месеца и половина,от 65кг сега съм 57кг и съм в трети етап/задържане на кг/.искам да кажа на всички,няма нишо стращно ,ако се придържате към препоръките на доктор ДУКАН,редовно пия бирена мая и нямям проблем с косата и кожата,с овесените трици е решен и проблема със запека.а скоро почнах да взимам и ленено семе по една лъжица на ден/смляно/с малко пр. мляко/.задилжително е да се взимат някакви витамини по вренме на режима.в момента си позволявам и неразрешени храни понякога,но не се отразява в кг ми.успех на всички и умната/прочете книгата поне два пъти,преди да почнете/.това е моя съвет ким всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време