Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
Вергиния ( преди 11 години )
Благодаря Вал, ако позволиш ще си сложа и твоя начин към ефикасните начини за справяне. Наистина е неприятно преживяване и бързо трябва да се лекува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Kris ( преди 11 години )
Imax koko6i tran na kutreto i postoqnno go 4oplex ne znaex kakvo da napravq i mn vreme go imax dokato maika mi ne mi kaza 4e i tq e imala edno vreme i baba i kazala da vzeme edin konec da go varje na tolkova vazela kolkoto koko6i trana ima i da go sloji pod kamak ili da go pusne v toaletnata i kogato to izgnie koko6iq tran iz4ezva. Napravix go vapreki 4e ne vqrvax na tva..ama sled vr mi iz4ezna koko6iq tran.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
краси ( преди 11 години )
Преди години и аз се натъкнах на кокошия трън. След няколко месечно ходене по мъките попаднах на рецепта която ми помогна. По-малко от шепа прясно телешко/да не е замразявано/ се залива с оцет и се оставя в хладилника. Всяка вечер се кисне болното място във вода и сода, след това лепвате малко резенче от месото.На мен ми помогна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Val ( преди 11 години )
Мога да споделя от личен опит много лесен начин за премахване на кокоши трън. Преди години от някъде пипнах кокоши трън. След дълго ходене по мъките и изпробване на какво ли не, включително и течен азот резултат нямаше. Тогава баба ми прочете в някаква книга за билки нещо, което се оказа супер ефикасно и с едно намазване тръна изчезна напълно. Въпросното нещо е луковица от градинско кокиче, която се почиства и нарязва на дребно. Залива се с малко оцет, колкото да го покрие и престоява 1 седмица на тъмно в малко бурканче. След това се намазва кокошия трън и ефекта е поразителен. Само трябва да се внимава с луковицата-отровна е! След като я нарежете се измиите добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40 rate up comment 0 rate down comment
Алекс ( преди 11 години )
След еднократно ходене на басейн това лято, ми се появи кокоши трън на единия пръст на крака. Две дни след това вече бях при кожния лекар, изгориха го с азот, стана мехурче около него, мазах го десетина дни с Фуцидин и воала - стана коричка, отчупи се и падна. Сега няма и спомен от него. Най-важно е да се отиде веднага на лекари и да не се чака да мине време. Разпространяват се бързо и болят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Ана ( преди 11 години )
като дете имах коко6и трън на кръкът и го лекувах с азот сега след толкова години имам на пръста много боли и ни6то не помага може би азотът не е ка4ествен или 4есънът е китаиски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар