Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
Асен ( преди 11 години )
Аз импровизирам.Веднъж имах един трън на ходилото на крака,киснах го в много гореща вода(по-вече от колкото мога да търпя)още в начален стадий на тръна и за няколко дена изчезна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
hristo ( преди 11 години )
33 rate up comment 0 rate down comment
Валентина ( преди 11 години )
Здравейте, имах кокоши трън преди години-какво ли не пробвах - и салицилът и смокините ... нищо не помогна. Помогна ми едиснтвено восъчна питка от мен. Прави се като дъвка.Налага се вечер на транчето, сутрин се почиства. И така няколко вечера- за седмица-две минава !!! Супер е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 9 rate down comment
Влади ( преди 11 години )
Здравейте. Искам да ви кажа, как аз се оттървах от кокоши трън. Това е бабин метод, но за 2 седмици кокошият трън ИЗЧЕЗНА, при това, толкова безболезнено, че даже не разбрах! Вземате един конец, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие е да е памучен и възможно по-слаб(да се разбира да не е здрав конеца) На мен ми свърши работа конец от стара марля. Значи, намирате си някой, който да ви направи процедурата, а тя е следната този някой хваща конеца и връзва 3 възела, НАД мястото, на което е кокошият трън(или майката-кокоши трън)плътно до върха, след което конецът трябва да се изхвърли в течаща вода, тук се има в предвид река, а не мифка/тоалетна. Трябва да се изхвърли възможно най-скоро(не на мига разбира се), мисля от човека, който е връзвал. И това е цялата процедура. Не трябва да се бута, ръчка, чопли или каквото и да било дразнене, за да не се подсърди. Аз имах кокоши трън на палеца на десния крак, точно отпред, а имаше и 4-5 разсейки. Работата ми беше такава, че стоях 8 часа прав и то с кожени, стегнати обувки. Болките бяха доста силни, не чак нетърпими, но знаете как е. Първата седмица все го наблюдавах за промени и не намирах пак толкова голям и болящ/и разсейки. Казах си, че сигурно не работи този метод, но след още една седмица се усетих, че НЯМАМ КОКОШИ ТРЪН. Даже не разбрах, как и кога е изчезнал. Нали са си бабини девитини, ама си мисля, че има и някакво значение, това кой извършва процедурата. Извършващият процедурата "бае". Това е, без пари, не боли и не отнема повече от 2 минути. Пробвайте, ако не помогне, няма да попречи. Оставям е-мейл: vivo_85***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Инка ( преди 11 години )
здравейте!на мен пък ми казаха друг начин:махаш вътрешната ципа на парченце лук,налагаш го на трънчето и от горе слагаш памук напоен с оцет и бинтоваш.на другия ден слагаш първо памука с оцет и после лук и така редуваш докато се махне трънчето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
спиро ( преди 11 години )
Здравейте докато четох разказите на всички останах с фпечатлението , че това много упорито нещо аз с какво лине пробвах от турция ми донесоха едно лекарство казвасе DUODERM ,но неми помогна никак кокошият трън пада и пак се появява.В момента се мажа с мравча киселина и резилтата е същият и слепенките побвах пак накамък ударих в момента съм с осем кокоши трина на двете ръце вместо да се махат те излизат и в момета само ги режа и това. Смятяам да ходя даги го ря с лазер дават гаранция ,че няма да се появят след процедурата никога повече ако някой е пробвал тази процедура моля нека да сподели мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
боби ( преди 11 години )
кокошиа трън се маже схимичеси молив до като не падне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
милена ( преди 11 години )
Na men mnogo hora mi kazaha da probvam sas salicilova kiselinia,dano pomogne,posle shet vi kaja akakv e rezultata,tazi ve4er za prav pat slagam kiselinata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
vanq ( преди 11 години )
iaz kato vsi4ki stradam ot tova ne6to ve4e edna godina se ma4a da go ot sranq i ne uspqvam dori po lo6o izlizami i drug
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Жеков ( преди 11 години )
Самият Аз имах кокоши трън цели 7 години, пробвал съм какво ли не за да го махна.ВСИЧКО!Доста прочетох по темата и видях, че никой не знае за МРАВЧЕНАТА КИСЕЛИНА.Аз лично съм махнал десетки кокоши тръни на приятели и познати с МРАВЧЕНА КИСЕЛИНА.Третира се САМО кокошият трън 20-40 минути,в зависимост колко е голям и колко е дебела кожата, където се намира.Самия той пада след 12-24 часа след процедурата, която е БЕЗБОЛЕЗНЕНА.Кожата, в съседство от тръна не се засяга по никакъв начин.След това, остава раничка, с диамерър колкото кокошия трън и заздравява напълно БЕЗБОЛЕЗНЕНО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар