Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
Вилияна ( преди 11 години )
Мойто мнение...отивате до аптеката и казвате лепенки за кокоши трън и за 5 дена няма и помен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Glezeva ( преди 11 години )
Да споделя и моя опит - синът ми имаше кокоши тръни на ръката , няколко пъти го гориха с азот без никакъв резултат, в интернет прочетох да пие бирена мая, решихме да опитаме и наистина след време изчезнаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Вальо ( преди 11 години )
Здравей те.Прочетох всички коментари за тея прословути кокоши трън.От близо три месеца ме мъчат,много е неприятно.Откаде ми се появиха един господ знае.На лявата ръка на палеца ми излезна и на дясната длан.Ужас....Сега съм счукал чесън и съм си сложил,но много ме боли.Дали ще помогне,един господ знае........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
polina ( преди 11 години )
искам да посъветвам хората, които имат подобен проблем с кокоши тръни, тъй като аз се излекувах по изключително бърз и безболенен начин, но най-важното => без да давам и лев. тайната е в ЛИМОНА. колежка на майка ми й казала да накисна мястото, където е кокошия трън предварително преди да третирам с лимонения резен. след като омекне кожата поразчовъркваме да падне поне повърхностния слой и налагаме след това с лимонено парче без значение дали има *** или не. същото се държи в просължение на 24 часа и се подменя с ново. кожата ще е набъбнала и може да се премахне част от повърхностния слой (поне това, което не е болезнено). осъществява се с пинсета най-вече, защото е факт, че жилото е изградено от многобройни малки трънчета, които трябва да се изтръгват поетапно. процедурата се прави 3 денонощия подред. съветвам ви да използвате найлонова турбичка, с която да си увиете мястото с резена лимон, защото в противен случай ще се омокри лимона и киселината му няма да има същото действие. аз лично съм изключително доволна, защото тръните ми бяха невероятно големи и многобройни - 3 на ръката ми и 4 на крака ми. големината им беше плашеща, защото не им обърнах внимание доста време, докато не нарастнаха неимоверно. имам ги от доста години, но каквото и да опитвах -> течен азот, скъпи мазила на Шол и не знам си какъв беше другия мехлем, та нищо не помагаше. бях стигнала да отчайващото решение да ходя на частна клиника да ми ги режат с електро-каугулация и лазер, но смятайки колко ще ми излезе като цена се отказах. в крайна сметка успях и съм невероятно щастлива едно, че болката ми изчезна, но и вече не се притеснявам и не си крия ръката, а и вече стъпвам нормално. на всички желая успех! аз лично се излекувах и съм страшно щастлива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Атанас ( преди 11 години )
Az imam kokoshi tran na desniq krak nemoga da hodq normalno ot 5godini golqm kolkoto 5stotinki 1santim ispaknal i ima okolo 8trancheta tragnali da bqgam mi kostva edna nosht bezsanie kak dago premahna napalno za 3dni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
stoian ( преди 11 години )
zdraveite kazvam se stoian az sashto imah kokoshi tran i to ne edin mnogo na racete i na krakata tezi na racete prosko sabirah smelost i gi iszkubvah no tezi na krakata namashe kak edinstveniq nachin e sas rqzane i 10 dni dom. otpuskbolkata e savsem malka zashtoto stava sas ypoika posle se shie no rezyltata e sigyren tova sas kokoshi trana nee shega rabota ostavete hirurga da si svarshi rabotata. bay bay
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
Refi_888 ( преди 11 години )
31 rate up comment 0 rate down comment
Nataliq ( преди 11 години )
Molq vi kajete mi ne6to za premahvane na koko6i q tran az sam na 13 godini i ve4e ot 3 godini gi imam na krakara ne me bolqtt ,no e jasno prosto..kakvo li ne ne sam probvala,no nqma nikakav efekt..2 godini ve4e vsqko lqto maika mi me vodi da mi gi gort s te4en azot i makite sa yjasni na nikogo ne go pojelavam tova no kakto azah nqma efekt ot ni6to koeto sme probvali..Mnogo 6te sam vi blagodarna, ako mi kajete ne6to s koeto da se premahnat.Blagodarq vi ot sega :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
fakira ( преди 11 години )
моят метод за премахване на кокоши трън е можеби по странен от всеки който знаете но е много ефектен и на 100% аз съм го пробвал и много хора на които съм го казвал се е отстранил к.трън.Намирате си някои трън,шипков храст в полето или където и да, и отчупва се трънче от храста с него трябва да се ободете в центъра на вашият кокоши трън,но хубаво да се усети болка в основата на к.трън,след това трънчето с което сте се оболи се забожда на същото място откъдето сте го били отчупили на храста.Не си правя шега с това до 2-седмици пада сам просто се отделя от кожата,основата-корените на трънчето се откъсват и белег дори няма да ви остане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
vikityy ( преди 11 години )
zdraveite kazvam se viki i s1m na 13 godini zna4i mnogo blagodatq na vsi4ki pisali komentari 6te izprobvam vsi4ko v1zmojno no bez rqzaneto.imam 2 koko6i tr1na i treti zapo4va da raste.ediniq e na kurteto na dqsnata mi r1ka drugiq e na dlanta mi po4ti do venite a tretiq raste na lqvata mi r1ka na paleca to4no do nok1tq 6te opitam vsi4ko i mnogo vi blaqgodarq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар