Здраве и красота

Как се лекува кокоши трън?

29.08.2008г. / 12 46ч.
Вергиния Генова
Как се лекува кокоши трън?

Как се лекува кокоши трън? Всеки, който се е сблъсквал с този малък, но глождещ проблем ще каже – трудно. Кокошият трън основно се появява по ходилата и се предизвиква от човешки вирус. Засяга обмяната на веществата на кожата и на заболялото място се отлага кератин, кератохиалин и мазнина. Повърхността на кожата става груба, вроговена и при ходене предизвиква болка. Другото неприятно е, че ако не го лекувате на време един малък кокоши трън може да се уголеми и да се разсее, така че цялото ви ходило да се покрие с малки кокоши трънчета и тогава няма да може да си намерите място от болка.

Кокошият трън не е от вчера, затова и народната медицина има много какво да каже по въпроса. Разбира се, при такъв проблем ние препоръчваме да се обърнете към специалист и да следвате неговите указания, но си струва да знаете и малките народни тайни по въпроса. Кокошите тръни, освен че са изключително упорити, се появяват и изневиделица, най-вероятно от зараза в басейн.

Горенето на кокошите тръни с течен азот е най-популярното лечение, но трябва да се прилага внимателно, защото може да се прогори кожата около кокошия трън и искайки да си помогнете да си нанесете още по-голяма вреда.

Народът пък препоръчва да се изпробва лечебната сила на чесъна. Обелваме скилидка чесън, намачкваме го на кашичка и я намазваме върху предварително измития крак. Важно е да се разрани кожата, където се намира кокошият трън, защото, както казахме, тя е твърда и вроговена. Когато мястото се разрани даваме възможност на лекарството, в случая чесъна, да достигне по-лесно до корена на тръна и да го унищожи. Трябва всяка вечер в продължение на няколко дни да нанасяме чесновата кашичка върху проблемното място, като прикрепваме с анкерпласт. Според народната медицина три дни лечение са напълно достатъчни, за да се отървете от болката.

Звучи добре, имайки предвид, че лекарствата действат много по-бавно, а чесъна пък не е вреден – в смисъл, че няма никаква химия. Обаче, ако някога сте белили с голи ръце повече от половин килограм чесън, то ще знаете за невероятната му изгаряща сила.

Друга домашна рецепта е по-същия начин кокошият трън да се маже с белия сок на смокинята, докато не изчезне. Когато късате смокиня или листо от дървото може би сте забелязали белия лепкав сок – именно той според народните лечители е вълшебно лековит.

И вече по-нова народна рецепта е тази, която се приготвя от лъжица свинска мас и 4 аспирина. Трънът отново се изрязва в дълбочина, намазва се и се залепва. Важно е да атакуваме всички кокоши тръни, които са ни се появили, но най-вече да локализираме кокошият трън – майка, към който да насочим всичките си сили за унищожение.

А според мен пък горещият пясък на плажа е идеален унищожител на кокошите тръни. Възможно е да не е основен, а само съпътстващ, но според мен определено горещия морски пясък и морската вода действат добре за изчистване на ходилата.

Не ви препоръчваме да прилагате бабините рецепти, само ги споделяме. Ако имате подобен проблем, разбира се, че ще се консултирате с кожен специалист или с фармацевт и ще си купите онова, което те ви препоръчват.

Но както се казва – не питайте старило, а патило.

* * *

Лечение на кокоши трън
Какво е киста на яйчниците?
Ракът на шийката на матката - как да се предпазим?

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
zlatica ( преди 11 години )
zdr.Alex pro4etoh komentara ti i iskam da te popitam kogato izgororiha kokoshiq ti tran s azot usestash li nqkakava bolka ili ti davat obezbolqvashti.saprugat mi ima kokoshi trani no nemoje da trae na bolka.kakvo ste me posavetvash.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
tanq ( преди 11 години )
i az znam edna recepta koqto i dosta efikasna vzemate edin dobre yzdrql domat otrqzvate edno par4ence kolkoto koko6iq tran porasvate go s silicilova kiselina i go nalagate na zasegnatoto mqsto no predi tova trqbva da se nakisne mqstoto.Itana nqkolko ve4era dokato ne padne koko6iq tran izliza s korena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
MARYX ( преди 11 години )
Veterinarnite lechebnici razpolagat s edin mehlem: "RIVANOLI" - proizveden na bazata na revanola.Tova mi pomogna za kokoshite trani po racete mi!Otkrih go savsem sluchaino,sled mnogo drugi opiti s mazila.Preporachvala sam go na mnogo moi poznati,na koito sashto e pomognal!Neobhodimo e prosto kokoshia tran da nababne/sled goreshta banq/,varhu lepenka se slaga ot mehlema,postavq se na mqstoto.Na sutrinta lepenkata se maha.I taka pone edna sedmica-zavisi kolko e golqmo gnezdoto.Plemennicata mi imashe ogromno gnezdo ot trani otdolu na hodiloto,no sega kracheto i e bebeshki gladko!Uspeh!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 11 години )
Имах кокоши трън като ученичка на пръст на ръката. Баща ми ми каза нещо супер безболезнено и супер ефикасно - навлажнява се мястото и се втрива обикновен ЦИМЕНТ. Той лично е изпробвал тази рецепта. Не помня за какво време точно ми мина, но вероятно около 2 седмици. Никога повече не ми се появи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
вени ( преди 11 години )
Имах кокоши трън под малкото пръстче на десния крак.Заради него си промених походкта така,че като ходя да не ме боли.След консултация с кожен специалист, ми препоръчаха едно лекарство "Titania", съдържащо салицилов спирт.Има евект, но е необходимо да се съчетава с гореща баня, за да може да се изчопли или само да падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
cecito ( преди 11 години )
И аз имах същият проблем миналото лято.Пробвах какви ли не работи,които съм чувала от познати със същият проблем ама нищо не помогна. Накрая вече мислех да ходя на доктор докато една приятелка не ми каза как тя си го е махнала. Върху резан домат се слага силицил е се слага върху мястото ве4ерно време и така няколко нощи. После тои сам пада но не веднага, но само това ми помогна. Единственото гадно беше,че после малко ми се белеше петата ама след това разбрах,че съм слагала много силицил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
dari ( преди 11 години )
Аз също имах като у4ени4ка кокоши трън и то доста голям,а около него запо4наха да се появяват и по-малки.Заведоха ме при хирург,изряза ги вси4ки и пове4е не са се появявали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31 rate up comment 0 rate down comment
ивайла ( преди 11 години )
аз като дете имах и майка ми все ми даваше едно цвете, което цъфти жълто.от него се изтисква сока той е бял на цвят, който гори мястото.мисля че ми беше помогнало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Светлана ( преди 11 години )
Ще ви дам моята рецепта,която ми помогна преди много години.Вземете глава лук.Разрежете я само на четири части.Сложете я да престои в оцет 24 часа.Всяка вечер вземате по една малка люспа,голяма колкото кокошия трън,слагате я на него,превързвате мястото и така заспивате/престоява цялата нощ/.Така всяка вечер,докато не падне.Изпитан лек.Сигурна съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 0 rate down comment
Dima ( преди 11 години )
Като дете страдах от тази напаст-кокоши трън ,и какво ли не прави майка ми,за да го премахне - киснене във вода, чоплене, накапване на някакви лекарства , но мисля , че в крайна сметка се избавих от него след като бях 20 дни на лагер на море / както се казва в статията , чрез горещ пясък/.По-късно научих друг начин, който изпробва свекърва ми и се оказа много ефикасен : всяка вечер на първо появилия се трън се слага парченце домат с неговия размер, посипан със салицил и се прикрепя с лепенка. След около седмица стана възможно трънът да се извади - изглежда като няколко твърди нишки някаква тъкан. Чух, че някои използват лимон , вместо домат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време