Цветя

Вероника – издръжлива и красива

Как да отглеждаме верониката?

16.06.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Верониката е много красиво цвете, имащо лечебни свойства. Не е съвсем сигурно откъде идва наименованието ѝ. Някои смятат, че е кръстена на светицата Вероника. Други пък мислят, че името произхожда от латинското „vera unica“, което означава истинско лекарство.

Познати са повече от 300 вида вероники. Повечето от тях растат по умерените и студените климатични райони. Добре вирее и у нас. Почти всички вероники цъфтят в сини или розови тонове. Срещат се както едногодишни растения, така и многогодишни тревисти видове. Познати са и храстовидни вероники, както и вечнозелени дървовидни видове, срещащи се най-вече в Австралия.

Цветчетата на верониката са предимно дребни и подобни на разперени чадърчета.

Местоположение и светлина

Верониката не е никак претенциозна. Може да вирее много добре на по-хладни места, но издържа и високи температури. Единственото, което не може да понесе е директната слънчева светлина. Затова е важно да я поставяте на място, което е частично сенчесто. Северните первази и части на двора са най-подходящи.

Поливане

Повечето видове вероника издържат на дълги периоди без поливане. Други пък са влаголюбиви и обичат редовното поливане. Обичащите влажната почва са тинтявовата и вирджинската вероника.

Температура

Споменахме, че верониките растат по хладните райони на планетата, така че не е необходимо да ѝ осигурявате специални грижи откъм температура. Градусите по нашите ширини са напълно поносими за нея. Екстремните горещини през лятото могат да я накарат да повехне. Ако имате възможност, прибирайте я на хладно, когато температурите надвишат 30-32 градуса.


Почва

Верониката няма претенции към почвата. Някои видове дори предпочитат каменистата, бедна на хранителни вещества почва. Това се отнася предимно за австрийската и класовидната вероника, по информация на aquamat2000.com.

Размножаване

Размножаването става чрез семена и резници. Големите възрастни растения могат и да се размножават чрез разделяне на коренищата. Този метод е най-лесен и ефективен. Разделянето става рано през пролетта като новите растения се вкореняват веднага.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай