Цветя

Калдъръмче – любимото цвете на всяка градина

Как да отглеждаме калдъръмчето?

09.08.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Калдъръмчето е едно от най-обичаните у нас цветя. Наричат го още тученица. Родината му е Бразилия. Среща се и в други части на Южна Америка. То е лесно за отглеждане. Вирее във всякакви условия и не е никак претенциозно.

Цъфти в ярки цветове, най-често оранжево, жълто, червено, розово, лилаво. Често се получават разноцветни килими при засяване на множество семена на калдъръмче.

Стъблата му са крехки и се извиват лесно в различни посоки. Растението рядко се извисява нагоре. В повечето случаи се изкривява при растежа. Листата са къси, заострени и месести с масленозелен цвят.

Местоположение и светлина

Калдъръмчето не понася сянката. Ето защо трябва задължително да бъде засадено или поставено на добре огряно от слънчевата светлина място. Поради тази причина е подходящо и за украса на паркове и градини, защото понася продължително излагане на слънце и цъфти дълго време.

Поливане

Поливането е оскъдно и е добре да се случва по-рядко. Калдъръмчето не обича обилното поливане и издържа много дълго време на засушаване. То съхранява достатъчно вода в месестите си листенца, така че не се притеснявайте да го поливате от време на време и то по малко.

Почва

Подходящата почва за тученицата трябва да е песъчлива с примес от глина и обикновена градинска почва. Много е важно да е добре дренирана, за да не се задържа вода.

Допълнително наторяване не се изисква.

Свързани статии

Температура

Калдъръмчето обича умерените температури. Издържа както на застудявания, така и на горещини. Но оптималните градуси за обилния му цъфтеж са между 18 и 25.

Размножаване

Размножаването на калдъръмчето става рано напролет. Растението е едногодишно, така че засяването става всяка година. Семената се посяват в рехава почва в оранжерия. След като покълнат, младите растения се пресаждат в отделни малки саксии. Когато пораснат на няколко сантиметра от пръстта се преместват на крайното им местоположение.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай