Зелено

Антиринум или още любимото градинско кученце

Как да отглеждаме антиринума?

30.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Антиринумът е много красиво и добре познато у нас цвете. Другото му име е кученце. В някои краища го наричат и лъвска муцунка.

Наименованията и прякорите на антиринума се дължат на неговите цветове, които изключително наподобяват кучешка или лъвска муцунка, а тичинките му приличат на езиче. Среща се в умерения климатичен пояс на Северозападна Африка, Западна Азия и Югозападна Европа.

Повечето кученца се отглеждат като едногодишни растения в саксии и кашпи. Могат да виреят успешно и в градини. Използват се за оградни площи, цветни петна в градини или в цветни лехи.

Местоположение и светлина

Мястото, което ще изберете за кученцето спокойно може да е непрекъснато огряно от пряка слънчева светлина. Допуска се и полусенчесто разположение. Подходящи са източните, западните и южните первази.

Топлина

Кученцето предпочита умерени температури. Ето защо вирее толкова добре у нас. Оптималните температури за антиринума са от порядъка на 15-25 през лятото и 8-10 през зимата.

Поливане

Поливането е умерено, в неголеми количества ежедневно.

Почва

Почвата трябва да е добре дренирана. Подходяща е обикновената градинска пръст, както и готовите смеси за балконски цветя.

Размножаване и засаждане

Кученцата се размножават от семена. Тъй като семената са много дребни се прави разсад. Добре е кофичките, в които ще засеете кученцата да са покрити с найлони отгоре или да бъдат поставени в оранжерия.

Младите растения се засяват през пролетта не по-късно от април. Ако сеете семена директно в градината е добре това да стане през февруари.

Кученцето цъфти от юни чак до октомври, което го прави чудесен избор за вашата градина.

Антиринумът може да се размножава чрез разделяне на издънки, които се засаждат през пролетта. Хубаво е да се подпират, за да пораснат добре изправени и бухнали.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Здраве и красота