Зелено

Алиум – цветето с най-бухнал цвят

Как да отглеждаме алиума?

23.06.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Алиумът е много интересно луковично растение. То е не просто луковично, а наистина е от семейството на кромид лука, шалота, чесъна и праз лука. Неговото ухание и вид доказват това. Алиумът цъфти в много красиви лилави и бели тонове. Листата му могат да наподобяват тези на лука – заострени и прави, но могат и да са по-обли и месести. Това се дължи на многообразието от видове алиум.

Местоположение и светлина

Много е важно да засадите алиума на слънчево място, което да е огряно през целия ден. Пряката светлина е положителна за алиума и помага за обилния цъфтеж през пролетта и началото на лятото.

Почва

Алиумът не е претенциозен към почва. Може да се развива добре при различни почвени смеси. Единственото важно условие е те да не задържат вода и да не са твърде влажни. Добрият дренаж е от голямо значение.

Поливане

Поливането на алиума е умерено и редовно. Полива се всеки ден. Въпреки това издържа и на засушаване, така че ако поливате през 2-3 дни, растението няма да умре. Това обаче не трябва да е редовна практика, ако искате листата и цветовете му да са ярки и наситени.


Температура

Оптималната температура за алиума е умерената. Ето защо вирее много добре по нашите ширини. Поддържайте температура в рамките на 18-25 градуса през лятото и 10-13 през зимата.

Размножаване

Алиумът се размножава чрез семена и луковици в зависимост от вида. Добре е семената и луковиците да се засаждат през есента, за да има време растението да се развие до пролетта. Ниските температури през зимата помагат на семето и луковицата да се подготвят за активния период.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Здраве и красота