Тя, звездата

Д-р Елиза Георгиева: Затлъстяването и липсата на движение носят риск от рак

Интервю за Az-jenata.bg с д-р Елиза Георгиева за рисковите фактори и предпазването от рак на гърдата

19.11.2012г. / 09 53ч.
Мария Дуковска
Снимка: Erogance.eu

Снимка: Erogance.eu

Д-р Елиза Георгиева е управляващ съдружник в МБАЛ „Свети Пантелеймон – Плевен“, ДКЦ „Свети Пантелеймон“ и „Прометей-ЕА“. Тя е също така и един от учредителите на „Асоциация Промени живота си сега!“ и на фондация „Свети Иван Рилски“, която подпомага хора със стоматологични проблеми и жени с карцином на гърдата.

Тя е лекар, специалист по образна диагностика и работи в сферата на здравния мениджмънт от няколко години, като съумява всеки ден да е с пациентите си. През месец октомври тя беше сред основните организатори на втория по ред благотворителен бал в Плевен, на който се събраха близо 30 000 лв. – дарения за безплатни зъбни протези за възрастни хора и за осигуряване на силиконови импланти на жени с рак на гърдата.

Как се появи фондацията?

Създаването на добро име в бизнеса, отношенията с партньорите, системата на управление на ресурсите, освен доверие изисква и вникване във важните неща. За мен важните неща са тези, които остават и след нас. Ето защо предложих на приятели и съмишленици да създадем заедно фондацията „Свети Иван Рилски“.

На хора с какви проблеми помагате?

Работата на фондацията е насочена в две направления: изработване на зъбни протези за възрастни хора от селата в област Плевен. Разбираме, че положението им е тежко, животът им е труден в тези времена. Една малка радост, която можем да им дадем е да могат да се хранят по-добре и да се усмихват отново. Да уважаваме нашите родители е част от морала, който залагаме във фондация „Свети Иван Рилски“. С мобилния стоматологичен кабинет си поставяме за цел да помогнем на много хора, които имат нужда от лечение и зъбно протезиране.

Подпомагаме и жени с карцином на гърдата. Решихме при операции по отстраняване на гърдата да се поставя силиконов имплант, с цел намаляване стреса и депресивността на нашите пациентки. Знаем, че фигурата на тялото и женствеността са много важни за всяка жена. Красотата има шанс и след карцинома на гърдата. Силиконовият имплант не принадлежи само на определена група. Той може да бъде полезен и използван за доброто дело, да даде самочувствие на всяка една жена, попаднала в такава ситуация.

Намирате ли подкрепа от дарителите? Какви хора ви помагат?

Да, за наша радост срещаме разбиране в хората. Българинът е състрадателен. Помагат ни както отделни личности, така и фирми, организации и партии. Имаме приятели от страната и съм убедена в добротата на техните намерения. В личните ни разговори откривам желанието за развитие.

И още нещо важно. Не само жените, но и мъжете до нас гледат с уважение и респект на проекта. Правим и благотворителни балове, средствата от които използваме за нашата кауза. Всеки помага според възможностите. Затова и мото на втория ни бал беше: „Няма голяма и малка сума – има дар даден от сърце и душа!“.

 

Д-р Георгиева със съпруга си.

Непрекъснато се говори за превенция на рак на гърдата и нуждата от профилактични прегледи. Какви са вашите наблюдения, освободи ли се българката от предразсъдъци и страхове и посещава ли мамолог?

Не бих казала, че се е освободила от тези си предразсъдъци. Рядко се посещава мамолог или се прави мамографско изследване специално. Най-често жените сами напипват „бучки“ в гърдите си докато се къпят или приготвят тоалета си. Затова смятам, че здравната култура все още не е на необходимото ниво! В тази връзка, една от целите за работа на фондацията ни е превенцията на онкологичните заболявания да започне още в горните класове на училище. Да се провеждат здравни беседи и дискусии по този въпрос, за да може от ранна възраст момичетата да изграждат навици и умения, свързани с личното здраве .

Фондацията ви помогна вече на няколко жени с отстранена гърда да получат силиконов имплант и отново да се почувстват женствени. В този ред на мисли, смятате ли, че българката получава нужната подкрепа от семейството си след сблъсъка с тежката диагноза?

Да, определено мога да заявя, че жените получават подкрепа от близките и семействата си след поставяне на тази диагноза. Често съпрузите или техни родственици се консултират с лекаря за предстоящите етапи на лечение, за самата операция. Пред кабинета на онкохирурга всеки ден може да се види жена дошла за смяна на превръзката след операция, която е придружавана от свой близък. Освен това се извършва и психологична работа с близките на жените с онкологични заболявания, тъй като диагнозата удря цялото семейство.

Статистиката за заболяемостта от рак на гърдата у нас е тревожно висока. Какви усилия са нужни да променим статистиката на заболяванията?

Всяка жена трябва да знае, че редовните мамологични прегледи са задължителни, за да е сигурна, че всичко е наред и е здрава, а ако случайно има някакви съмнения, да бъдат разсеяни бързо. От друга страна, жените може да се погрижат за здравето си като променят начина си на живот. Според различни специалисти и разнообразни проучвания, навиците ни се отразяват по сериозен начин върху организма и могат да предотвратят или насърчат развитието на различни болести. Специално за рака на гърдата има няколко неща, които е добре да се правят.

Като начало не прекалявайте с алкохола, а за цигарите изцяло може да забравите. Чаша-две червено вино на ден са допустими, но повече от това представлява риск. Нови проучвания доказват, че прекаленият прием на вино увеличава риска от развитието на рак на гърдата с 60%. От друга страна виното в умерени количества играе ролята на истинско лекарство за редица заболявания, благодарение на полезните си съставки. Недостигът на сън също застрашава здравето. Хроничното недоспиване се отразява зле върху целия организъм и води до отслабване на имунитета. Това е предпоставка за развитието на различни болести, включително рак. Липсата на движение и затлъстяването са фактори, които могат да доведат до появата на бучки в гърдите. Затлъстяването и наднорменото тегло повишават също риска от рак. Други рискови фактори за карцинома на гърдата са: фамилна анамнеза за рак на гърдата, нераждали жени, късно първо раждане – след 35 години. Хормонално заместително лечение след менопаузата.

Д-р Георгиева бе обявена за Мисис Дама на 2012-та година.

Силна жена ли е българката?

Според мен силната жена се ражда такава. Възпитавана е да бъде такава или се превръща в такава по стечение на обстоятелствата. Силните жени умеят да вземат решения, да решават проблеми от различно естество и най-важното според мен – да носят отговорността за тях! Те имат реална представа за себе си, за собствените си възможности и умения, знаят какво искат и какво могат да предложат. Да си силна обикновено е въпрос на характер! Силната жена разчита на собствените си възможности и рядко търси чужда помощ. Това обаче означава, че постига своите успехи по-трудно, с повече работа.

Каква е максимата за успех днес, според Вас?

Мисля позитивно и образно за хората. Това, в което човек вярва, ще се случва. Това, за което мисли, ще се получава. Ако някой гледа на себе си, като на успял човек, ще бъде. Ако вижда в себе си провален човек, ще стане. Добрата новина е, че ние можем да променяме хода на събитията в живота. И още нещо, бих искала да цитирам Уейн Дайър, който казва: „Когато изстискваш портокал, получаваш портокалов сок, защото това има във вътрешността на портокала. Същият принцип важи и за теб. Когато някой те притисне, подложи те на натиск, проявява се вътрешната ти същност. И ако тя не ти хареса, можеш да я промениш, като промениш мисленето си.“

Д-р Георгиева, позволете един личен въпрос. Кой е по-силен в такава ситуация – жената или мъжът до нея?

Много труден въпрос. Въпрос на психика. В дългата си практика на лекар съм се сблъсквала с много човешки съдби, но никога не свикнах с предателството. Нито е човешко, нито е морално да предадеш човека до себе си в най-трудния за него момент – битката за оцеляване.


Д-р Георгиева, Детелина Смилкова, Петя Василева и инж. Мария Кръстева.

Един по-личен въпрос – за какво мечтаете?

В живота не е важно откъде идваш и къде отиваш, а дали успяваш да си щастлив по пътя. Пожелавам си да съм щастлива по пътя, който ми предстои!

Любимият ви цвят, вкус, място?

Оранжев, сладко, Тирол и Сицилия.

И един последен въпрос. Над какво ще работите утре във фондацията?

Най-трудното нещо е намирането на средства. Още по-отговорно е тяхното правилно разпределение. Да приемем, че тези две неизвестни в уравнението са основната задача, която бих искала да реша тези дни. За да стане това са необходими както вяра и усилия, така и верни партньори. Ето защо се заемам с това предизвикателство, за да имам надежда за всяка една жена, която ни потърси.

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

На вашите читателки, а и на всички жени желая преди всичко здраве! Много усмивки и щастие! Да бъдат силни в живота и да преследват докрай мечтите си!

Коментирай