Свободно време

Перлата на Словения – езерото Блед (галерия)

Любопитни факти за езерото Блед

29.01.2017г. / 07 51ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Красивото и кристално чисто езеро Блед е перлата на Словения. То е разположено в спираща дъха местност с прелестна гледка. За да ви запознаем с тази заслужаваща внимание дестинация, ще ви разкажем някои любопитни факти за нея.

Езерото Блед се намира в северозападната част на Словения.

То е на височина 2120 метра, широко е 1380 метра, а максималната му дълбочина е почти 30 метра. Произходът на езерото е тектонски, а последният ледников период му е придал сегашния му вид.

Всъщност, когато ледът от върховете през последния ледников период се стопил, той се стекъл по склоновете и образувал езерото. В днешни дни също е така – когато ледената шапка се стопи през пролетта, езерото увеличава нивото на водата си.

Водите на езерото в североизточната му част са много приятно топли – от порядъка на 26 градуса през лятото. Това се дължи на термални извори отново с тектонски произход. Това е едно от най-топлите алпийски езера в света. Чудесно е за плуване чак до есента.

Езерото е разположено в прекрасна живописна среда, заобиколено от планини и гори.

Езерото Блед е красиво от която и да е точка в околностите. Можете да се качите на някое от възвишенията около езерото и да го зърнете от птичи поглед.

В езерото Блед живеят лебеди, патици и други птици, които могат да се видят там почти целогодишно.

Снимка: pixabay

Над езерото се намира и замъкът Блед, кацнал на 100-метрова отвесна скала. Той представлява красива средновековна крепост с кули, укрепления, ровове и множество тераси с изумителна гледка. Може да се посещава и от туристи.

Замъкът е построен на две нива и датира от началото на 11 век. В днешния му вид е запазен от 16 век. В продължение на 800 години е бил седалище на епископите в Бриксен.

Единственият естествен остров на територията на Словения се намира по средата на езерото Блед. Той е много малък, около него водите са кристални като сълза, а на територията му се издига древно славянско селище, датиращо от 9-10 век. Там са открити и следи от праисторически хора, датирани от 11 век преди Христа.

На острова се намира още прекрасната църква „Успение Богородично“. Нейната разнообразна история впечатлява туристите, а красивата зеленина около нея радва окото. Там можете да чуете тайнствени легенди, да направите релаксираща разходка, да чуете камбанен звън и да се пренесете назад във вековете.

Църквата разполага с 52-метрова кула, красиво бароково стълбище с 99 каменни стъпала, водещи към сградата. Настоящият облик на църквата датира от 17 век. Олтарът е украсен с изящни дърворезби от 1747 година.

Изкачването на хълма Стража не е трудно. Пътеките са заобиколени от красива дъбова, борова, брезова гора. Стража е известен с най-красивата гледка към езерото Блед. Оттам можете да зърнете не само езерото, но и замъка Блед, платото Йеловица и връх Стол.

Езерото Блед за първи път е споменато през 1011 година в ръкопис, предаден на епископа на Бриксен от германския император по това време.

Езерото Блед е сред най-популярните дестинации в Словения. Там можете да плувате, да се разхождате, да плавате с лодка, да се гмуркате и да правите страхотни снимки.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Анна Гео ( преди 7 години )
Беше любимото място за отдих на Йосип Броз Тито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар