Семейство

В кои случаи е опасно да използвате кредитната си карта?

Как да се предпазите от финансови измами и източване на карти

31.03.2017г. / 15 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плащането с кредитна карта е удобство, което улеснява живота. Но има моменти, в които е опасно да я използвате, защото картата ви и съответно паричните ви средства могат да станат обект на атака или измама.

Когато не внимавате къде и как използвате кредитната си карта, лесно можете да бъдете измамени, а картата ви източена.

В кои случаи не трябва да използвате кредитната си карта?

Когато въвеждате данните си в електронен адрес, който не започва с HTTPS

HTTPS или протокол, подсигурен със сертификат за сигурност е начин паролите и данните, които въвеждате да останат криптирани. По този начин би било по-трудно на злонамерени измамници да проникнат в сметката ви и да ви ограбят.

Когато отговаряте на мейл

Интернет измамите или така нареченият „фишинг“ включва разпращане на електронни писма, в които някой ви предлага нещо примамливо евтино, а от вас иска да въведете данните от кредитната си карта, за да го получите.

Други сценарии на „фишинг“ включват лично обръщение към вас, в повечето случаи на английски език, но е възможно да получите и писмо на български. Ще познаете, че е фалшиво по това, че макар на български, текстът ще звучи прекалено скалъпено и сякаш преведено с автоматична програма за преводи.

В никакъв случай не отваряйте такива имейли и не отговаряйте на тях, камо ли да въвеждате данните си.

Когато на улицата ви пресрещнат служители, занимаващи се с благотворителност

Набирането на средства за хора в нужда и различни каузи е практика в съвременното ни общество. Но когато ви срещнат на улицата и започнат да ви увещават да дадете номера на кредитната си карта или да ви молят да платите с нея, за да дарите средства – не го правете.

В повечето случаи това са измамници, които ще ви ограбят. Благотворителните кампании са предварително законно организирани и даренията стават чрез банкови преводи директно на посочената сметка или чрез внасяне на пари в брой.

Когато говорите по телефона

Не давайте данните от кредитната си карта по телефона на никого. Не знаете кой около вас може да слуша разговора, докато вие сте заети с разговора и сте разсеяни в този момент. Освен това е много важно да не давате съгласието си за разплащане по телефона с кредитна карта и да не диктувате номера ?, ако не сте се обадили вие. Ако са ви потърсили от другата страна трябва да имате едно наум.

Свързани статии

Когато онлайн продавачът, от който пазарувате, няма предварителна история и няма мнения за него

Винаги проверявайте от кого купувате каквото и да било, дори то да е евтино. Ако оставите данните си на непроверен търговец, рискувате след това да изгубите много повече.

Когато търговецът иска да вземе картата ви уж за проверка и изчезне от полезрението ви

Всичко може да се случи, когато не виждате. Криминалната история познава всякакви случаи и нагли куриози на крадци и измамници, които източват кредитни карти. Затова винаги ползвайте картата си, когато е пред очите ви и виждате точно каква операция извършва търговецът.

Когато сте свързани към обществена WI-FI мрежа

Обществените безплатни и незащитени с парола мрежи крият риск някой да проследи трафика ви. Паролите ви за онлайн банкиране и разплащане са уязвими и могат да бъдат прихванати много лесно.

Снимки: iStock

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
one Afghan IT dehack ( преди 7 години )
Mili hora, za da se predpazite ot iztochvane na informaciata ot kompa vi, v tova chislo, i na paroli i sahraneni nomera, davaite prosto vseki den ili vednaj na 2-3 dni ot NASTROIKI-ISTORIA-IZCHISTVANE NA DANNI ZA SARFIRANETO - VSICHKI OTMETKI - OT SAMOTO NACHALO. Sorry za latinecata. 1 savet ot IT security specialist :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар