Майчинство

Какво е важно, когато комуникирате с бебето?

Комуникацията с детето започва още когато е в корема на майката

02.09.2013г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Новородено, което спи Снимка: Sxc.hu

Новородено, което спи Снимка: Sxc.hu

Темата за комуникацията с децата е една от най-често обсъжданите. Някои родители смятат, че детето трябва да стане достатъчно голямо, за да може да си комуникират с него. Това е погрешно.

Комуникацията с детето започва още когато е в корема на майката. И продължава в първите дни след раждането, докато не се превърне в един непрестанен цикъл. Общуването с бебетата е един от най-незабравимите моменти на майчинството. Толкова много има да си кажете, дори в първите часове от появата му.

Някои майки пропускат тези ценни моменти и ненавременната комуникация с детето се прехвърля във времето. Общуването с децата още от първите им дни може да изгради сигурност и самочувствие в тях. Ето някои важни моменти в комуникацията с бебето.

Един от първите контакти е този с очите. Въпреки, че първите дни бебето не вижда, то ще чува гласа ви. Това ще го накара да си отвори очичките и да започне сякаш да ви търси с поглед. След време, когато прогледне, контактът с очите ще е незаменим.

Свързани статии

Говорете на малкото човече. Разкажете му приказка, разкажете му как изглежда стаята и легълцето му. Говорете, когато се храни или го къпете, когато му правите гимнастика или масаж. Това изгражда езиковите умения в детето. Така се научава да слуша по-добре, а може би и ще проговори по-бързо.

Говорейки му вие показвате любовта си към него и заздравявате връзката помежду ви. Песните също са препоръчителни, защото така създавате една музикална терапия, която действа успокояващо и на двама ви.

Бебешкото пеене, гукане и плач могат да ви кажат много. Затова трябва да се научите да слушате. Когато му говорите, правете кратки паузи, в които то да ви дари с усмивка или пък да издаде някои от онези бебешки звуци приличащи на бълбукане.

Когато хванете ръчичките на бебето и започнете леко да пляскате, докато си играете по този начин вие ще стимулирате паметта му. Това може да го накара да си спомни неща, които е чувало, докато е било в корема на мама.

Когато ви се налага да свършите някоя домакинска работа пуснете диск с приказка или детски песнички, които да забавляват бебето. Но най-важното е комуникацията между вас да не спира.

Коментирай