Майчинство

Работещите майки са по-щастливи

Намерете баланса

22.11.2013г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка :Sxc.hu

Снимка :Sxc.hu

В наши дни разбиранията на всеки за успех и щастие са различни. Всеки е изградил своите приоритети и ги е подредил по важност. В XXI век жените са по-амбицирани и еманципирани от всякога, но дали е така, когато се появят децата и как им се отразяват грижите около тях, които ги отделят от работата?

Интересни резултати показва проучване, според което тези жени, които по-скоро след раждането на детето са се върнали на работа са по-щастливи и здрави за разлика от други, които се задържат в къщи в продължение на месеци и години. Според Американската социологическа асоциация в Денвър майките, които много скоро след раждането на детето си са се върнали на работа са по-енергични, мобилни и са по-малко застрашени от депресия, отколкото тези, които прекарват твърде дълго време у дома.

Тези резултати напомнят едно друго проучване на Галъп, според което тези майки, които се задържат по-дълго време у дома с грижи около децата и семейството са по-склонни да изпитват стрес, гняв, тревога и тъга. От неработещите майки 28% са описани като депресирани, а едва 17% на сто от работещите се описват като такива.

Свързани статии

Британският вестник British Journal of Epidemiology ad Community Health показа, че домакините е по-вероятно да бъдат с наднормено тегло, отколкото тези, които са активно работещи майки. В усещането за удовлетворение се коренят редица възможности като стремеж към професионално издигане, осигуряване благосъстоянието на децата. Една активно работеща жена рядко променя модела на поведение след появата на децата.

В повечето случаи тези дами, които се стремят към кариера или към запазването на добрата си длъжност, която им носи удовлетворение, предпочитат по-бързо да се завърнат на работните си места, което не ги прави по-малко добри майки от тези, които са се отдали на домакинството. Учените отбелязват, че неработещите майки или тези, които по-дълго време се задържат у дома често описват, че се усещат като изолирани от социални контакти на определено ниво, от които контакти те се нуждаят.

И все пак, за да се намери баланса между работа, семейство и лични нужди е необходимо време. Ако на този етап сте се отдали на семейни задължения и работата за вас е на заден план, осигурете си приятни моменти и забавления, които да ви отделят за няколко часа от семейната среда като масаж, курс по йога, аеробика и т. н.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )