Майчинство

3 храни, от които бебетата заспиват по-лесно

Спомагат за синтеза на хормона на съня

26.11.2017г. / 07 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кои са любимите храни на вашето бебе? Знаете ли, че има такива, които могат да подействат успокояващо на малките деца и да им осигурят по-добър сън? Вижте три от тях.

Банани

Бананите са богати на стимулиращи съня вещества, които организмът превръща в мелатонин и серотонин. Тези два хормона са известни като хормона на съня и хормона на щастието и имат успокояващ ефект. Освен това, децата обичат вкуса на бананите.

Трябва да се добави, че плодовете съдържат и магнезий, който спомага за отпускането на мускулите и помага на бебето да заспи по-бързо. Ако бебето е с малко зъбки, направете плодовете на пюре. Бананите могат да действат успокояващо и на по-големи деца.

4 идеи за забавни детски закуски

Топло мляко

Млякото несъмнено е най-полезната храна за бебета и малки деца. Приятно топлото мляко е богато на калций и аминокиселина, наречена триптофан. Триптофанът има седативно свойство, което помага на децата да заспят по-лесно. От друга страна калцият помага на мозъка да усвои триптофана.

Вероятно сте чували, че много деца до 2-3 годишна възраст обичат да пият мляко преди сън. Това съвсем не е случайно. Малките знаят какво ги успокоява и търсят начин да го покажат на нас възрастните. Попитайте вашия педиатър за подходяща формула мляко и кога може да захраните бебето с козе или краве мляко.

Как да се справим със злоядото дете?

Овесена каша

Овесът е чудесен за здравето, стига децата да не проявяват алергични реакции към него. Знаете ли, че той също може да помогне на малките деца да заспиват по-лесно? Овесът помага за синтеза на мелатонин, който има леко успокояващо свойство.

Свързани статии

Овесената каша с мляко и банани е чудесна комбинация за спокоен сън за вашето бебче, осигуряваща му и много важни хранителни елементи. Потърсете този вариант на овесена каша, която детето ви ще хареса най-много.

Най-важният съвет е, че бебето ви трябва да бъде добре нахранено преди сън и плодовете, млякото и кашата да са като финал на храненето. Пълният стомах естествено предизвиква желание за почивка, а тези три храни ще спомогнат за един продължителен и пълноценен сън.

Коментирай