Семейство

Дискусионен форум „Без насилие“

04.01.2011г. / 10 24ч.
Аз жената
Дискусионен форум „Без насилие“

Представяме на Вашето внимание идеята си за създаване и развитие на интернет базирани информационен център и дискусионен форумБез насилие“. Проектът е свързан с основните дейности на фондацията, а именно: подпомагане, консултиране и информиране на лицата, станали жертва на домашно насилие; подпомагане на социалната реинтеграция и личностна реализация на жертвите; защита на човешките права; повишаване чувствителността на обществото към проблемите на лицата, станали жертва на насилие – жени, мъже, юноши.

Целта на проекта е:

  • Превенция на насилието между партньорите в двойката;
  • Превенция на насилието на родители върху техните деца.
  • Повишаване информираността на обществото за причините за насилието и домашното насилие-психическо, физическо, сексуално;
  • Емоционална подкрепа и психологическо консултиране на пострадали от домашно насилие
  • Повишаване на информираността на обществото, чрез събиране, поддържане и разпространяване на данни, изследвания и публикации относно проблемите, правата и нормативната уредба, свързани с домашното насилие;
  • Повишаване разпознаваемостта на проблема сред жертвите и обществото;
  • Повишаване на информираността на жертвите на насилие за услугите за превенция на домашното насилие и подкрепа на пострадалите в България
  • Стимулиране на жертвите да сигнализират за насилието ;
  • Осъществяване на връзки между различните институции и организации занимаващи се с проблема домашно насилие;
  • Създаване на национална информационна мрежа за пострадалите от насилие

В последните години България бележи значителен напредък в подкрепа на жертвите на домашно насилие. България е една от малкото страни в ЕС, която може да се похвали със Закон за защита от домашно насилие. Действащият от 2005 г. закон, позволява жертвите на насилие да се обърнат към полицията или да потърсят съдействие от районните съдилища. През 2007 г. беше приета правителствена програма за превенция и защита от домашно насилие, която предвижда предоставяне на подслон във всеки областен център на жени, жертви на физически и психически тормоз вкъщи. През последните няколко години в цялата страна бяха разкрити 15 центъра за консултации на жертви на насилие. Има открити няколко горещи телефонни линии.

Всички тези усилия са насочени към предоставяне на временен подслон, на юридическа, психологическа помощ, на законова защита на жертвите. Но това не е достатъчно. Според доклад на ПАСЕ за България от 2008 г., в страната ни има много малко наказателни дела по случаи на домашно насилие.
Една от причините е, че преживелите насилие, приемат тази тема за табу, а не като значим социален и обществен проблем, за който биха могли да потърсят помощ. Липсата на информираност и обществена подкрепа е една от причините, поради която жертвите на домашно насилие се чувстват безпомощни и пасивни, неспособни да променят живота си. Това предопределя и ниското им самочувствие.

Всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, сочат проучвания. По данни на неправителствени организации, които работят по тази проблематика, домашното насилие у нас зачестява. Точна статистика обаче не може да се води, защото много от жертвите се срамуват или се страхуват да признаят какво са преживели.

Насилственото поведение не е ограничено само в слабо образованите семейства от по-низши социално-икономически слоеве. Насилственото поведение се среща във всички социални слоеве.

Домашното насилие се различава по честотата си – от ежедневно до веднъж на няколко години. Голяма част от жените, жертви на домашно насилие все още обичат партньора си, но тази любов е съпроводена и със страх за физическото, психическо оцеляване .

Редица са факторите, които спират жената да напусне – срам, икономическа зависимост, несигурност за децата и дори любов към партньора – насилник. Дори жената да напусне, няма никаква гаранция, че тормозът ще престане. Насилникът често преследва своята съпруга или приятелка след раздялата.

Крайният резултат от насилието е, че жертвата е с осакатена вътрешна сигурност. За нея светът е по-враждебно и несигурно място отколкото за всеки друг.

Проектът е насочен към две целеви групи:
1) Жени и мъже, евентуални жертви на насилие от партньора си или такива, които в момента живеят в ситуация на насилие с партньора си.
2) Деца, които са евентуални жертви на насилие и такива, които живеят в ситуация на насилие.

За разлика от консултациите в кризисните центрове, тук жертвите остават анонимни. Това ще ускори процеса на доверяване, ще се отпуснат да говорят за проблема и ще ги стимулира да споделят преживяванията си. Ще намерят опора и ще повярват в себе си. А това е задължително условие за да бъдат личности.

Дискусионният форум е най-важната функционалност на информационната система. Представлява он-лайн форум, на който чрез опростена и бърза регистрация участникът може да създава теми, да пише коментари и да има достъп до всичко публикувано във форума. Важна част е възможността всеки участник да напише лични съобщения във форума за директна кореспонденция с него, с цел взаимопомощ и подкрепа. Форумът ще има няколко раздела съобразно спецификата на проблема.
Форумът предоставя място, където всеки би могъл да разкаже своята история или тази на близък приятел, роднина, да потърси конкретна помощ или подкрепа, да обмени опит, да зададе въпроси, да получи отговори от психолозите в сайта, да дава коментари и насоки. Идеята е да предоставя психологическа помощ и емоционална съпричастност, като се подсигури анонимна и сигурна среда за свободен информиран избор за начина на решаване на съществуващ проблем.
http://nasilie.eu

* * *

Децата – най-чести жертви на домашно насилие
Безплатна помощ за жертви на насилие
За по-ефективна защита срещу домашното насилие
Програма за жени, преживели сексуално насилие
Подслон за жени и деца жертва на насилие
Насилие над деца – тема от форума
Фотоизложба срещу домашното насилие
Електронните игри съдържащи насилие и ЕС
Независима Обсерватория за насилието срещу жените в България
Повърхностните жени и Закона за домашно насилие – тема от форума
Заедно срещу насилието
Насилието сред децата е и он лайн
Най-обичаните български театрални актриси срещу насилието над жени
Децата ни казват, че имаме насилието за добродетел
Виж, чуй, разкажи за родители, които бият децата си

Коментирай
Здраве и красота