Свободно време

Сънища, които се сбъдват

02.02.2012г. / 11 17ч.
Ивет Лолова
Сънища, които се сбъдват

Сигурно на мнозина се е случвало да сънуват много ярки, подробни сънища, които после се сбъдват. Още по-често това става с хората на изкуството – артисти, художници, писатели. Може би защото те са по-емоционални, по-размишляващи и по-впечатлителни от другите.

С любопитство зададох този въпрос на писателката Елена Алексиева – автор на стихове, разкази и романи. Поводът за срещата ми с нея беше неотдавна издадения й роман „Нобелистът“. Ето какво сподели тя:

„Досега не ми се е случвало да сънувам някоя от книгите си. Често, обаче, сънувам неща, които не съм записвала и не знам дали някога изобщо ще напиша нещо по тях.

Веднъж сънувах, че съм написала и издала един роман на английски. Беше много жив сън, в който живеех в Австралия. Когато се събудих, не си спомнях целия роман, а само имената на героите, основите на сюжета и отделни сцени. Доста време умувах дали да не си ги запиша. Накрая реших: Какво пък, като не си спомням цялото, няма смисъл. Кой знае – може пък някой ден да напиша този роман.

Моите най-живи сънища не са свързани с хора, а по-скоро с места и сюжети. Толкова много ги обичам, те са ми толкова скъпи, че не подлежат на никакво описание. Предпочитам да ги запазя и да си ги спомням емоционално.“

Очаквайте скоро цялото интервю с Елена Алексиева, в което тя обяснява защо не трябва да говорим за мъжка и женска литература и въобще за полово обусловено писане.

Снимка: Laura

Прочетете още:

Коментирай