Свободно време

Как ни карат да харчим и ядем повече в ресторантите

13.03.2012г. / 22 11ч.
Аз жената
Как ни карат да харчим и ядем повече в ресторантите

Без да се усетим в ресторантите ни манипулират да ядем и съответно да харчим повече. Обърнете внимание на менюто – има цена срещу определена храна или напитка, но е написано само числото без „лева“ или „лв.“ като целта е така да се фокусираме върху онова, което ще поръчаме, а не колко ще ни струва.

В някои менюта има снимки на ястия и коктейли, което е добре – все пак е хубаво да видим какво ще ни поднесат. Точно на това залагат ресторантьорите, че ще предпочетем да поръчаме нещо, което сме видели, макар и на картинка и най-вероятно без да обърнем внимание, че то е едно от скъпите предложения в менюто.

Комбинираните менюта често ни струват повече пари, а и поемаме повече калории. В първия момент може би си казвате, че наистина е по-изгодно да дадете 1-2 лева повече, но да получите по-голяма напитка или екстра порция. Пресметнете първо колко струват нещата, които наистина искате по отделно и после в комбинирано меню. На всичкото отгоре, имайки повече храна пред себе си, ще изядете по-голямо количество от нормалното, а може би и още малко, за да не „остане“, все пак сте си го платили.

Правило ли ви е впечатление, че в някои заведения за хранене музиката е малко по-силна от обичайно и дори се налага да викате, докато поръчвате или разговаряте със събеседника си. Управителят на ресторанта знае, че силната музика ви кара да ядете по-бързо и да си тръгнете по-бързо, т. е. да освободите място за следващите клиенти, а може би да си поръчате още, тъй като не се чувствате сити – нужни са 20 мин. на стомаха да изпрати сигнал до мозъка, че вече сте се нахранили и не ви се яде повече.

Вероятно са ви питали какво ще пиете още преди да отворите менюто – не е от учтивост, а защото консумацията на алкохол стимулира апетита, съответно увеличава размера на поръчката и количеството на погълнатите нездравословни калории.

Обърнете внимание в какви цветове е заведението – топлите тонове (червено, жълто) също стимулират апетита.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време