Здраве и красота

6 рискови ситуации за здравето и красотата през лятото

06.07.2012г. / 17 44ч.
Снежана Проданова
6 рискови ситуации за здравето и красотата през лятото

Както всеки сезон, и лятото има своите рискови ситуации, които трябва да имаме предвид, за да бъдем здрави и красиви. Ето 6 от тях:

1. Задължителните тъмни очила

Дори през останалото време на годината да не носите тъмни очила, през лятото те са абсолютно необходими. Те ще ви предпазят от разширение на зениците, бръчки около очите, кривогледство и дори рак. Разбира се, качеството на стъклата е от значение. При липса на UV-защитно покритие, очилата нямат същите качества и се превръщат в прост моден аксесоар.

2. Босите крака

Ходенето с боси крака е едно от незабравимите летни удоволствия. Не забравяйте, че може да стъпите на остри или ръждиви предмети. Винаги има риск от тетанус – дори ако само сте се одраскали, без кожата да е била пробита. Не подценявайте тази инфекция, защото в крайни случаи може да доведе до парализа и дори смърт. Ако не сте се ваксинирали скоро против тетанус, непременно промийте раната с вода и сапун и потърсете лекар в следващите 48 часа.

4. Отпадналост и световъртеж

Възможно е да са провокирани от естествената реакция на тялото да изпрати повече кръв до кожата, „източвайки“ съответно тази от главата. Пийте много вода, за да поддържате кръвното си налягане и за да предотвратите усложнения като гадене, повръщане и проблеми с дишането.

5. Лятна скара

Дали печените на скара зеленчуци са канцерогенни както препечените меса? Няма място за притеснения.
Зеленчуците не съдържат в себе си хетероциклични амини – основните виновници за риска от рак при твърде изпечените или овъглени месни продукти.

6. Насекоми

Един от недостатъците на лятото са насекомите. Спрейовете са добър вариант за предпазване от ухапвания и не са опасни (освен за малки бебета). Ако не помогнат, опитайте алтернативни начини за справяне с насекомите. Комарите избягват пряката слънчева светлина, защото лесно се дехидратират и умират. Поради тази причина те обитават влажни и тъмни места. Носете дрехи с дълги ръкави и светъл цвят или излезте от сянката, за да ви оставят на мира поне за малко.

Не подценявайте рисковите ситуации, но и не позволявайте дребните проблеми да попречат на доброто настроение по време на почивката ви.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай