Зелено

Фолиева киселина в градината

10.09.2012г. / 16 08ч.
Вергиния Генова
Фолиева киселина в градината

Редовните читателки на Az-jenata.bg не може да са пропуснали да прочетат колко е полезна и жизненоважна фолиевата киселина. Особено задължителна за бременните. През годините сме изписали страници и страници колко важно е приемането на това вещество за превенцията на малформации.

И как трябва да се приема по една таблетка дневно, дори преди да започнем да правим опити за забременяване.

Затова днес ще кажем само, че можем да си насадим в градината малко фолиева киселина. Във века на хранителните добавки и хапчетата като нищо ще ни се прище да си насадим хапче в пръстта и да няма нужда да ходим до аптеката. Но за съжаление не става така.

По-сигурния начин за по-редки посещения в аптеката е да се стремим да си набавяме витамините и минералите директно от градината.

А фолиевата киселина можем да си отгледаме под формата на червено цвекло. Оказва се, че този зеленчук е изключително богат на фолиева киселина. Освен това съдържа въглехидрати, белтъчини, минерали и много витамини – на първо място витамин C, A, B.
Което го прави особено подходящ за менюто на бъдещите майки. И не само за тях. Червеното цвекло се препоръчва и при възрастни хора с деменция, при високо кръвно и други сърдечни болести.
Както и за детоксикация.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай