Здраве и красота

Външният вид – отражение на настроението ни

19.09.2012г. / 12 16ч.
Снежана Проданова
Външният вид – отражение на настроението ни

Независимо дали си даваме сметка, с дрехите, които носим, имаме за цел да създадем определено впечатление за себе си. Цветът, кройката, дължината, шарките – всичко това е свързано с вътрешното ни аз, което по един или друг начин иска и трябва да излезе наяве.

Оказва се обаче, че облеклото ни е отражение на моментното ни настроение. Според анкета, жени, които се чувстват жизнерадостни и весели, са склонни да носят по-светли, подчертаващи фигурата дрехи от красиви платове.

Жените, които са се събудили в лошо настроение, е по-вероятно да сложат дънки и пуловер. Дори да се налага да носим строго определено облекло (например на работа или заради задължителна униформа в училище), чрез добавянето на свой акцент, ние подчертаваме емоциите си. Ярък червен, жълт или оранжев копринен шал говорят сами за себе си така, както и една тъмна жилетка.

Дрехите ни представляват също мотив, който подсказва черти от характера или нивото на самочувствието ни. Съгласете се, че дама, която обикновено е на високи токове, с права къса пола и бяла риза създава коренно различно впечатление, ако обуе панталон, сако и пантофки.

Всички тези наблюдения могат да ни послужат много успешно, ако решим да пробваме да въздействаме сами на настроението и самочувствието си с цел да ги подобрим. Ако сте имали тежка, емоционална вечер, не сте се наспали добре или последните дни нещо все се обърква на работата, не се затваряйте в черупката си. Извадете любимото си облекло и излезте с него. Съсредоточете се не върху това, което първо ви се иска да облечете, а върху това, което знаете, че би ви придало по-приветлив и усмихнат вид.

Не става въпрос да се самозалъгвате. Дрехите не могат да решат проблемите ви, но опитът да превърнете лошото настроение в добро, вече е индикатор, че си струва да продължавате да се опитвате и борите.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай