Мода

Стилът на обличане на деловата жена

02.09.2012г. / 17 55ч.
Вергиния Генова
Стилът на обличане на деловата жена

Какъв е стилът на деловата жена? Каноните тук са строги – най-добре костюм. Ако костюмът е с пола, то тя да не е по-къса от средата на коляното. Цветовете – в никакъв случай не трябва да са ярки – за предпочитане са сивите, кафявите, черните и да си го кажем честно – скучните цветове. В краен случай, ако е пролет или лято може да се допуснат пастелните тонове, екрюто, бялото.

И не бива да забравяме, че от делова жена до делова жена има разлика. Едни могат да си позволят буквално каквото им хрумне, но за други, ако излязат от канона може да са смъмрени или да станат обект на шушукания. Така че е много важно каква роля са ви отредили или каква роля сте си извоювали да играете в деловия свят.

Според мен на някои хора не им се удава да са облечени с черни костюми и бели ризи – официални, премерени, надменни, на други пък хич и не им омръзва.
Няма да забравя – имахме една учителка, която ходеше облечена в училище като че ли се изправя пред международен симпозиум – както се казва старата аристокрация.

А веднъж в едно учреждение си вървя по коридора и гледам около 30 човека с тъмни костюми и първата ми мисъл беше – „Леле, някой е умрял!“. Нищо подобно, оказа се извънредно важна международна среща. Та винаги като видя скупчени на едно място такива делови хора се сещам за вица, в който зебрата казала на пингвина: Ех, на всички им правят хубави цветни снимки, само на нас винаги черно-бели.

Като цяло деловият стил за мен лично е изключително скучен и е добре да внасяме някакъв свеж и закачлив нюанс. Важно е обаче да знаем кога, колко и как. И ако не се чувстваме сигурни и не искаме да изглеждаме като пъстър папагал на събранието, то трябва да се придържаме към облеклото на зебрите и пингвините – в деловите среди винаги е актуално и няма да бием на очи. Все пак не се престаравайте излишно да не ви сбъркат със сервитьори!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай