Зелено

Плодовете и зеленчуците могат да ни предпазят от рак

25.09.2012г. / 14 33ч.
Снежана Проданова
Плодовете и зеленчуците могат да ни предпазят от рак

Здравословно хранене, физическа активност, позитивен начин на живот – това са повечето препоръки на специалистите, за да избегнем каквато и да е болест, включително и рак.

Китайски учен обаче е крачка по-близо до обясняването на полезното влияние на плодовете и зеленчуците върху организма ни. Той хранил лабораторни мишки с ориз и зеленчуци и достигнал до изумително откритие: генетичен материал от растения, наречен микроРНК (или микрорибонуклеинова киселина) повишил активността на някои от гените на гризачите.

Разбира се, хората не сме мишки, но според други изследвания в човешкото тяло присъства този микроРНК генен материал и се предполага, че той може да блокира гени, които са свързани с рака. Тези знания са много ценни за евентуалното предотвратяване на рака, защото именно чрез неадекватното активиране на някои гени в тялото, започва неконтролирано размножаване на клетки. Тепърва следва да се правят много и най-различни изследвания, за да започне да се говори сериозно за тази хипотеза.

А докато специалистите си вършат работата, вие не забравяйте, че дори още нищо да не е доказано, един плод или зеленчук повече на ден няма да ви навреди. Дори напротив – може да се окаже, че помага!

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай