Здраве и красота

Чудесата на ваната

16.05.2007г. / 09 58ч.
Аз жената
Чудесата на ваната

Онези които притежават вана и у дома, знаят, че това е едно прекрасно място за отмора, тонизиране и разкрасяване. Още от времето на Клеопатра ваните и малките домашни басейнчета са били на голяма почит. Днес малко от нас могат да си позволят да се къпят в мляко или сметана, но ако притежаваме вана, можем да правим най-разнообразни процедури.

Например вана с морска сол /28-30 градуса/, действа укрепващо и възбуждащо. Хвойнова вана при температура 30-35 градуса премахва отпадналостта и укрепва нервната система. Особено подходяща е след интензивен умствен труд.

Глицериновата вана /30-35 градуса/ е подходяща за хора с много суха кожа или след продължително излагане на слънчева светлина. Подходяща е за обливане на лицето. Плакне се продължително и се оставя да изсъхне, без да се бърше.

Баня с пшеничени люспи при температура 28 – 30 градуса се прави като се поставят пшеничени люспи в торбичка от марля и се закачат на крана, така че водата да тече през тях. Тази баня има успокояващо въздействие и след нея кожата отново не се избърсва.

Билковите бани, също са много популярни и изключително полезни. Може да направите силен разтвор като запарите билката във вода на котлона, след което я изсипвате във ваната. За целта може да използвате лайкучка, лавандула, розмарин, липов цвят, цвят от трънки, мента, копър, бял равнец, арника и т. н.

Ако не ви се занимава с домашно приготвени вани, може да се доверите на козметичните фирми и да закупите бомбички за вана с предпочитания от вас аромат.

Коментирай