Бременност

Да кърмя или да не кърмя?

17.01.2011г. / 14 35ч.
Мария Дуковска
Да кърмя или да не кърмя?

Съвсем наскоро излязоха резултатите от ново проучване на британски изследователи, според които кърменето повече от 4 месеца не е здравословно за децата. Научният екип, ръководен от педиатър в Университетския колеж в Лондон, оповести изводите си, че кърмените деца всъщност страдат по-често от недостиг на желязо и дори са склонни на алергии.

Интересно е становището на британския екип, като се има предвид, че в последните няколко десетилетия се твърди именно обратното - че най-добрата храна за бебета е майчината кърма. Защо тогава се появяват подобни изследвания от "уважавани" експерти.

Най-възможният и логичен вариант е лобирането на големите фирми производители на адаптирани млека, чиято основна цел е да продават колкото се може повече продукти. И това е нормално в условията на пазарна икономика. Но ако продължава в този дух лобирането, възможно е след година-две, поредният екип експерти да реши, че кърмата въобще не е полезна за децата ни, а напротив. Ще решат, че тя е причина за страшни заболявания и редица алергии, и т.н.

На мен лично ми е трудно да повярвам, че майчината кърма може да е вредна, като изключвам случаите, в които родилката е със заболяване или негодна кърма поради различни причини. Моята майка ме е кърмила 6 месеца и в следствие на това, за първи път в живота си пих антибиотик едва на 19 години. Не знам дали това е причината, но вярвам, че срещу природата не бива да се върви. А когато тя диктува от хилядолетия, да храним децата си с кърма, която тялото ни произвежда само, без помощта на химикали и лаборатории, може би това е верният път, не мислите ли?

* * *

Българката се осмелява да роди чак на 30 години
Как да разбера дали съм бременна
3 задължителни добавки при бременност

Коментирай